Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Käännytyslaki puhuttaa taas – näin kommentoivat kesän ”kapinallisiin” lukeutuneet Matias Mäkynen, Johan Kvarnström ja Timo Harakka

Nora Vilva
Matias Mäkynen.

Hallitus valmistelee rajaturvallisuuslain eli niin sanotun käännytyslain voimassaolon jatkamista.

Rane Aunimo

Demokraatti

Sisäministeriö kertoi eilen tiedotteessaan, että se on asettanut asiasta lainsäädäntöhankeen.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen lukeutuu niihin SDP:n kansanedustajiin, jotka äänestivät viime kesänä lakia vastaan.

Mäkynen ei kommentoi tässä kohtaa suhtautumistaan hallituksen aikeisiin.

– Perusperiaatteissa ei varmaankaan mikään ole muuttunut, mutta täytyy taas katsoa prosessi ihan rauhassa, eikä ottaa sen enempiä kantoja, Mäkynen sanoo Demokraatille.

Mäkynen sanoo haluavansa nähdä ensin esityksen ja saada tarvittavat tiedot.

– Olemme vielä julkisten tietojen varassa.

Lisää aiheesta

SDP:N puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi torstaina pitävänsä hyvänä, että hallitus käy läpi tarvittavat toimet rajojen turvallisuuden varmistamiseksi.

– Ikävä tosiasia on, että turvallisuustilanne ei ole helpottunut, eikä Venäjän hybriditoiminta Suomen lähialueilla ole vähentynyt. SDP tunnistaa vastuunsa Suomen turvallisuuden takaamisessa. Rajan turvallisuudesta huolehtiminen kaikissa oloissa on edelleen yhtä ajankohtaista kuin vuosi sitten, Lindtman kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Lindtman sanoi, että SDP käsittelee mahdolliset hallituksen esitykset vastuullisella tavalla.

– Toivottavasti valmistelun aikana hallitus keskustelee rajaturvallisuuteen liittyvistä esityksistä jo etukäteen myös opposition kanssa. Kun mahdollinen hallituksen esitys ja sen perusteet ovat tiedossa, eduskuntaryhmämme ottaa asiaan kantaa normaalissa järjestyksessä.

Johan Kvarnström.

MÄKYSEN lisäksi SDP:n kansanedustajista Elisa Gebhard, Timo Harakka, Krista Kiuru, Johan Kvarnström ja Nasima Razmyar äänestivät käännytyslakina tunnettua lakia vastaan.

Kvarnström sanoo Demokraatille, ettei sano ainakaan tässä vaiheessa ehdotonta ”eitä”. Myös hän korostaa prosessia. Kvarnström sanoo, että hänen aatteensa ja periaatteensa ovat kuitenkin edelleen samat.

– Mutta tässä vaiheessa en edes tiedä, onko lakiesitys täsmälleen samanlainen vai tuleeko jotain muutoksia pykäliin. Sen takia pitää olla suhteellisen avoimena tässä vaiheessa.

Kvarnström sanoo lisäksi, että myös yleinen turvallisuustilanne ja mahdolliset muutokset siinä voivat vaikuttaa.

– Mutta peruskantani on kuitenkin, että pitää ottaa huomioon sekä turvallisuus että ihmisoikeudet ja perustuslaki.

Timo Harakka.

Harakka puolestaan sanoo Demokraatille olevansa samoilla linjoilla kuin puheenjohtaja Lindtman.

– Katsotaan, mitä on tulossa. Hyvä, jos keskustelua voidaan käydä jo valmisteluvaiheessa, se varmasti edesauttaa kaikkea. Mutta tässä vaiheessa, kun ei ole mitään mihin ottaa kantaa, ei ole syytä ottaa kantaa.

Kun Harakalta kysyy, onko yleisessä turvallisuustilanteessa tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa hänen arvioonsa asiassa, Harakka sanoo, että tilanne on ilman muuta toisenlainen kuin viime kesänä.

– Mutta en ota kantaa, mihin suuntaan. Lisäksi se, että mitä tässä vielä ehtii tapahtua ennen kuin tämä asia tulee pöydälle, siksi on täysin ennenaikaista ottaa tämän vahvempia kantoja.

Demokraatti ei ole toistaiseksi tavoittanut Gebhardia, Kiurua, ja Razmyaria kommentoimaan asiaa.

Täydennetty 10.1. klo 10.28 Johan Kvarnströmin kommenteilla Demokraatille ja 10.1. klo 11.23 Timo Harakan kommentilla Demokraatille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE