Huvudnyheter

Kaj Bärlund betonar vikten av att följa hela samhällets utveckling

Foto: Kari Hulkko
FSD:s kongress utsåg Kaj Bärlund till distriktets hedersordförande.

Kaj Bärlund utsågs i samband med höstens digitala kongress till hedersordförande i Finlands Svenska Socialdemokrater (FSD). Han är en av FSD:s mest kända profiler inte minst tack vare sina insatser som miljöminister från 1987 till 1991. ABL frågade Bärlund hur han ser på det nya hedersuppdraget och hur han upplever det politiska läget i allmänhet.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Det är en heder för att det är inte sådana uppdrag som man får utan starka motiveringar. Min bana har varit orsaken, från ungdomsrörelsen till ministerposten, konstaterar Bärlund som anslöt sig till SDP 1967.

 

Uppdraget är av rådgivande och symbolisk roll. Det innebär att Bärlund har närvaro- och yttranderätt på FSD:s styrelsemöten.

 

– Jag är i veteranåldern och det är klart att det inte innebär att bli aktiv på samma sätt som en aktivpolitiker. Jag ska inte kandidera i val eller något sådant.

 

Att FSD:s styrelse och kongress beslutar om substansinnehållet är helt klart för Bärlund som har sin långa erfarenhet som gör honom lämpad för en rådgivande roll.

 

– Jag kan säga någonting om hur man kan påverka offentligheten så effektivt som möjligt, nämner Bärlund en av de saker han har kunskaper om.

 

Han understryker vikten av att FSD har representation i partistyrelsen och i riksdagsgruppen. För tillfället är det Johan Kvarnström som sitter i båda.

 

– En aspekt som jag var aktiv i var att utmana SFP, påminner Bärlund.

 

I många tvåspråkiga kommuner har Svenska folkpartiet en dominerande ställning och med sin politiska profil kunde Bärlund utmana den dominansen när han var aktiv.

 

– FSD är ett trovärdigt alternativ till finlandssvenskarna som inte delar SFP:s ideologi, påpekar Bärlund.

 

Om sin hemkommun Borgå konstaterar han att Anette Karlsson är medlem av stadsfullmäktige och han tror att utgångspunkten inför kommunalvalet är ganska bra i Borgå.

 

– Både FSD och FSD:s mänskor i Borgå ska synas i offentligheten, är Bärlunds recept inför kommunalvalet.

 

Den före detta miljöministern har miljöpolitiken som ett självklart intresseområde.

 

– Tyvärr tycker jag att partiet har tappat initiativet. Det har inte varit någon miljöminister från SDP sedan 1991, konstaterar Bärlund som var den andra socialdemokratiska miljöministern efter Matti Ahde.

 

Naturskyddsfrågor leder ofta till lokala konflikter. Bärlund påpekar att miljöpolitiken handlar om en bred attityd till samhällsutvecklingen.

 

– Hållbar utveckling innebär att man ska följa hela samhällets utveckling. Miljöpolitiken är inte bara en sektor inom samhällspolitiken utan en central del av den. Sedan är till exempel stadsplanering en central del av miljöpolitiken. Det finns många saker som har viktiga miljöaspekter utan att man genast tänker på saken, påpekar Bärlund, vars memoarbok Ge miljön en chans – en minister minns utkom 2019.

 

– Jag var den populäraste socialdemokratiska ministern genom att betona en aktiv och synlig miljöpolitik, poängterar Bärlund.

 

Den nuvarande fempartikoalitionen under ledningen av Sanna Marin är Bärlund nöjd med.

 

– Vi har den bästa koalitionen som vi kan ha med de styrkeförhållanden som vi har med en lyskraftig statsminister från vårt parti med framtoning för ungdomen som tidigare har varit vår svaghet. Hon har varit klar och tydlig och beslutsam och det har varit bra för regeringen. Vi ska se till att regeringen får sitta hela perioden ut, avslutar Bärlund.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE