Huvudnyheter
26.11.2020 14:00 ・ Uppdaterad: 27.11.2020 14:09
Matias Mäkynen på HSAF:s höstmöte: ”Att man hanterar coronaviruset bra leder till goda ekonomiska resultat”
SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen gästade höstmötet av Helsingfors Svenska Arbetarförening (HSAF). Folke Sundman blev omvald som ordförande för HSAF och Inger Östergård, en av FSD:s nya hedersmedlemmar, som vice ordförande.
– Trevligt att gästa partiets äldsta del, konstaterade Mäkynen och inledde den politiska diskussionen med en överblick över det ekonomiska läget.
Läget mot slutet av 2020 påverkas mycket av hanteringen av pandemisituationen. Mäkynen hade en klar åsikt om hur pandemin och ekonomin hänger ihop:
– Att man hanterar coronaviruset bra leder till goda ekonomiska resultat, påpekade Mäkynen.
När ekonomin kommer igång med tillväxt och hur stort minus blir det sammanlagt beror enligt Mäkynen på hur snabbt man får bukt på coronaviruset.
– Det har talats mycket om EU:s stimulanspaket men till exempel Tyskland och Italien har större nationella paket. Man kan räkna att vi i Finland får större stimulans nationellt än vad som erbjuds av EU, sade Mäkynen.
En sak som Mäkynen betonade i sin översikt var vikten för den internationella ekonomin av hur mycket olika länder skyddar sina egna industrier.
– Det är en större fråga för Finland och Finlands sysselsättning än EU:s stimulanspaket, konstaterade Mäkynen.
Tillväxt- och stabilitetspakten förutsätter bland annat att statsskulden i ett EMU-land inte överstiger 60 procent. Denna och andra motsvarande regler tror inte Mäkynen att kommer att överleva coronakrisen. Diskussionen om det övergripande ramverket blir viktigare sedan när både vaccinet och återhämtningen blir närmare.
– Det är viktigt med investeringar i människors utbildning och välfärd med tanke på framtiden, påpekade Mäkynen.
Han efterlyste diskussion om hur vi ser på konkurrenskraften och hur vi mäter ekonomiska resultat. Välfärdsekonomin är något som det gäller att tänka på.
– I Finland finns det stora möjligheter med sådana budskap, framhävde Mäkynen.
Den sjunde tilläggsbudgeten och kompletterande budgetförslag kommenterades också i översikten. Mäkynen underströk vikten av att se framåt när det gäller vägen från krisen till balanseringen. Även vikten av de reformer som regeringen håller på med betonade Mäkynen för ekonomin på lång sikt. Diskussionen om konkurrenskraft och samhällsansvar uppfattade han som en del av den större internationella diskussionen. Vad kommunekonomin beträffar ansåg han att det är viktigt att staten hjälper till i kristider:
– Regeringen har gjort det lite lättare för oss så att vi inte bara behöver diskutera nedskärningar och nedläggningar i kommunerna.
Mäkynen var optimistisk gällande SDP:s kandidatrekrytering och påminde om svårigheterna som kandidaterna får när de får föra kampanjer på nätet. Han såg positivt på SDP:s utsikter i kommunalvalet i Helsingfors där läget i tidigare kommunalval har varit dystert.
– Det gäller att nå människorna via sociala medier, konstaterade Mäkynen om kampanjarbete i pandemisituationen.
Diskussionen efter Mäkynens inledning var livlig och han fick många frågor och kommentarer. Lauri Heikkinen frågade om utsikterna för stålindustrin, Simon Bergman om kulturbranschen, Elisabeth Helander bland annat om pensionsslussen, Inger Östergård om sjukvården och Folke Sundman om avskrivningen av industriländernas skulder och om läget med SDP:s partiarbete efter partikongressen.
HSAF omvalde Folke Sundman som ordförande och Inger Östergård som vice ordförande. De övriga styrelsemedlemmarna för 2021 är Simon Bergman, Elisabeth Helander, Lauri Heikkinen, Marianne Laxén, Peter Saramo och Johannes Waris. Lukas Lundin och Mikko Vesa utsågs till ersättare.
Till FSD:s kongress 2021 utsågs Östergård, Saramo och Bergman samt till deras ersättare Waris, Helander och Heikkinen som också fortsätter i HTY:s representantskap.
HSAF diskuterade kort kommunalvalet som högsta prioritet i nästa års verksamhetsplan och där är det starkaste kortet att Thomas Wallgren ställer upp till omval i Helsingfors stadsfullmäktige.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter