Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustajana aloittava Pilvi Torsti: ”Kaupunkipolitiikka ei ole maaseutupolitiikan vastakohta vaan valtion menestyksen ytimessä”

Pilvi Torsti tuo mukanaan eduskuntaan muun muassa vahvaa kaupunkipoliittista osaamista.

Sosialidemokraattisessa eduskuntaryhmässä tapahtuu perjantaina 9.6. muutoksia, kun Pilvi Torsti jättää valtakirjansa puhemiehelle ja aloittaa uutena kansanedustajana.

Torsti nousee kansanedustajaksi Helsingin apulaispormestarina aloittavan Nasima Razmyarin tilalle.

Jännittääkö Pilvi Torsti?

– Kyllä aina kun jotain uutta tulee, omalla positiivisella tavalla jännittää.

Pilvi Torsti on istunut Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2012 lähtien. Kaupunginhallituksessa hän on ollut neljä ja puoli vuotta ja vetänyt tästä ajasta suuren osan Helsingin demarien kaupunginhallituksen ryhmää.

Hän toteaa, että työ Helsingin päättävissä elimissä luo hyvää pohjaa kansanedustajuudelle ja esimerkiksi kaupunkipolitiikka on sydäntä lähellä.

Kokemusta antavat myös ne ajat, jolloin Torsti oli työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) erityisavustajana ja opetusministeri Krista Kiurun (sd.) valtiosihteerinä.

Lisää aiheesta

Torsti on valtiotieteiden tohtori ja poliittisen historian dosentti.

Kiinassa aukeaa syyskuussa päiväkoti.

Hän kuvaa, miten viime aikoina Helsingin kaupungin luottamustoimet ovat työllistäneet puolipäiväisesti. Toinen iso työllistäjä on ollut Torstin yritys HEI Schools, jonka toimitusjohtaja hän on.

– 2015 aloitimme varhaiskasvatuksen vientiin tähtävää Start upin yhdessä Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen professorin ja parin muun a siantuntijankanssa. Sitä on viety puolitoista vuotta suurella sielulla ja sydämellä eteenpäin, Torsti kertoo yrityksestään.

– Minun toimitusjohtajan hommani siirtyvät seuraajalle maanantaina.

Yritys pääsee pikku hiljaa nauttimaan työn tuloksista. Sen ensimmäinen pilottihanke, päiväkoti, aukeaa Kiinassa syyskuussa. 5 suomalaista opettajaa lähtee Kiinaan töihin. Lisäksi tällä hetkellä 10 kiinalaista opettajaa on Suomessa harjoittelussa.

– Meillä on ollut kehitystyössä mukana yrityksemme perustajat, Helsingin yliopisto, Tekes ja pohjoiskiinalaisen kaupungin opetusvirasto, Torsti kertoo.

Hankkeella on juurensa siinä työssä, jota opetusministeri Krista Kiurun johdolla aikanaan tehtiin Suomen koulutusviennin eteen.

”Harvoin on uudistus, jossa tuntuu, että yksikään asiantuntija ei puolla sitä.”

Tänään Helsingin pormestarina aloittanut Jan Vapaavuori (kok.) moitti eilen Suomen hallituksen kaupunkipolitiikkaa, sitä ei oikeastaan Vapaavuoren mukaan olekaan.

Pilvi Torsti on esittänyt pari vuotta sitten hallituksen toimista samansuuntaista terävää kritiikkiä.

– Kaupunkipolitiikka ei ole maaseutupolitiikan vastakohta vaan modernin valtion menestyksen ytimessä. Pääkaupunkien kehitys on suoraan sidoksissa kansallisvaltion menestykseen, Pilvi Torsti muistuttaa ja toteaa osin siteeraavansa myös Lontoon pormestarin Sadiq Khanin ajatuksia.

– Jos tätä ei tajuta valtiona, on todennäköistä, ettei valtiokaan tule menestymään. Helsingin ja Oy Suomi Ab:n kohtalot riippuvat toisistaan.

Pilvi Torsti uskoo, että nyt valituilla Helsingin pormestarilla ja apulaispormestareilla on hyvää kaupunkipoliittista näkemystä.

Yksi asia, jossa kaupunkien merkitys jää jalkoihin, on Torstin mielestä hallituksen sote- ja maakuntauudistus.

– On tuntunut, että harvoin on uudistus, jossa tuntuu, että yksikään asiantuntija ei puolla sitä. Käsittääkseni esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa luovutaan tai vähennetään maakuntia. Kaikki globaalit trendit ovat päinvastaisia.

”Soten ongelmia olisi helpotettu pienillä siirroilla ja ratkaisuilla jo moneen kertaan.”

Osassa Suomea maakuntauudistus voi Torstin mielestä toimiakin, se on ikään kuin kuntauudistus, jossa syntyy isompia kokonaisuuksia. Esimerkiksi Helsinkiin sitä ei kuitenkaan tarvita.

Ylipäänsä Torsti ihmettelee sitä, että Suomen kokoiseen pieneen maahan pitää luoda yksi vaalitaso, maakunnat, lisää. Se ja sote-uudistus vie ihmistä lähellä olevat kysymykset terveydestä ja sairaudesta yhä kauemmas päätettäviksi. Se ei vahvista demokratiaa.

Esimerkiksi Helsingissä jotain sote-asioita voitaisiin siirtää pikemminkin jopa kaupunginosatasolle päätettäväksi, Torsti katsoo.

Hallituksen ajama sote- ja maakuntauudistus lisää Torstin mukaan hallinnollisia kustannuksia.

– Suomessa on ehkä pikkaisen sellaista piirrettä, että haluamme ratkaista ongelmia isoilla kokonaisratkaisuilla. Alun perin sotessa ongelma oli se, miten perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoiden välinen silta toimii sekä monia palveluita paljon käyttävien ihmisten tilanteen helpottaminen. Näillä on vähän tekemistä nyt tulossa olevan maakuntauudistuksen ja soten esitetyn valinnanvapausmallin kanssa. Soten ongelmia olisi helpotettu pienillä siirroilla ja ratkaisuilla jo moneen kertaan.

Lahdessa voimakasta uuden SDP:n henkeä.

Torsti palaa SDP:n talvella järjestetyn Lahden puoluekokouksen tunnelmiin. Siellä hän aisti voimakasta uuden SDP:n henkeä. Kokouksessa oli paljon nuorta väkeä. Heidän kanssaan Torsti on pitänyt sen jälkeen myös yhteyttä. Koolla oli Torstin mukaan vahvin joukko, jossa hän on SDP:ssä ollut mukana.

Tämä kokemus on kantanut silloinkin, kun julkisuudessa puolue on ollut esillä myös hankalissa asioissa, viimeisimpänä vaikeudet valita presidenttiehdokas.

Torsti katselee rauhallisesti tulevaisuuteen. Hän näkee, että SDP:n on rakennettava 2020–2030-lukujen oikeudenmukaista yhteiskuntaa ja Suomea, jossa kasvu on kestävää.

– Politiikassa puolue on se väline, jonka täytyy rakentaa lähtökohdat edistää sellaista maailmaa, jonka me haluamme. Aika huutaa ratkaisuja, joissa löydetään tapoja osallistaa kaupunkilaiset ja kansalaiset. Sosialidemokraattisessa puolueessa on kaikki eväät löytää näkökulmia ja ratkaisuja. Se ei ole taktinen kysymys vaan syvällinen sisältö- ja toimintakulttuurikysymys.

–  Mutta monella tavalla on kyllä nyt rakennettava linjoja myös ihan alusta ja rohjettava katsoa pitkälle. Sosialidemokraattisella liikkeellä on kaiken järjen mukaan kyky ja pohjaa ratkoa ja arvioida talouden, ympäristön, koulutuksen ja sosiaalisten kysymysten yhteyttä. Nämä ovat globaaleja kysymyksiä ja näissä sosialidemokraattinen liike on ollut vahva niin maailmalla kuin Suomessakin.

Pilvi Torstista tulee eduskunnassa sivistysvaliokunnan jäsen.

Lue Torstin ajatuksia lisää ensi viikon torstaina 15.6. Demokraatin viikkolehden Kulissien takaa -juttusarjasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE