Nyheter
8.4.2024 12:40 ・ Uppdaterad: 8.4.2024 12:40
Kauma talar för fred i Mellanöstern vid konferenser i Malta och Portugal
Ordföranden för OSSE:s parlamentariska församling Pia Kauma (saml) håller sig à jour med det spända läget i Mellanöstern och deltar som OSSE:s representant i två konferenser där ämnet behandlas.
Den första av dessa är den årliga antisemitismkonferensen, som ordnas av det mellanstatliga OSSE:s ordförandeland Malta i Maltas huvudstad Valletta den 8-9 april. Kauma håller ett anförande som församlingens representant vid konferensens öppningssession, där också OSSE:s generalsekreterare Helga Schmid och OSSE:s ordförande, Maltas utrikesminister Ian Borg, talar.
Konferensen bygger på OSSE:s Berlindeklaration, där man fördömer alla former av diskriminering, våldshandlingar och anstiftan till antisemitism och annan diskriminering på grund av etniskt eller religiöst ursprung. I år har det gått 20 år sedan deklarationen. Fokus för Maltakonferensen ligger på främjandet av dialog mellan religioner och kulturer, vilket framhävs av den fortsatta konflikten i Mellanöstern.
Dialog med Medelhavspartnerna bidrar till hållbar fred
Situationen i Mellanöstern tas också upp i Portugal då Kauma som OSSE:s ordförande deltar vid sessionen för Parliamentary Assembly of the Mediterranean (PAM) i mitten av maj.
I sessionen deltar parlamentariker från Gulfstaterna och länderna runt Medelhavet.
– OSSE:s församling har i stor utsträckning framfört behovet av att diskutera situationen i Mellanöstern. Mitt deltagande i dessa två konferenser visar att församlingen stödjer OSSE:s sex partnerländer i Mellanöstern och Nordafrika i denna svåra situation, konstaterar Kauma.
– Medan Rysslands invasion av Ukraina har fördömts nästan enstämmigt, delar kriget i Mellanöstern betydligt mer åsikter bland församlingens parlamentariker. Det finns ett behov av att intensifiera dialogen med Medelhavspartnerna för att nå en långsiktig fredsuppgörelse i konflikten, betonar hon.
OSSE:s Medelhavspartner är Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Marocko och Tunisien.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.