Politiikka

Keskustan varapuheenjohtaja: Perustulokokeilun jatkoksi nyt tarvitaan vakava selvitys ja kokeilu negatiivisesta tuloverosta

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Keskustan Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa.

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni esittää negatiivisen tuloveron selvittämistä ja kokeilua.

Negatiivisen tuloveron avulla voitaisiin hänen mukaansa lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla.

Kulmuni korostaa, että sosiaaliturvan tason muuttuminen työtulojen myötä pitää automatisoida niin, että työtä ja sosiaaliturvaa yhdistävien ihmisten paperisota ja kannustinloukkuongelmat vähenisivät. Työtulot eivät jatkossa saa myöskään leikata sosiaaliturvaa kohtuuttomasti.

– Pientenkin työkeikkojen vastaanottamisen on oltava kannattavaa ja yksinkertaista, Kulmuni sanoo.

Negatiivinen tuloverolla tarkoitetaan verotuksen mallia, jossa verovelvollinen maksaa yhteiskunnalle tuloveroa, kun hänen tulonsa ylittävät tietyn tason. Tätä kutsutaan verotettavan tulon alarajaksi. Verotettavan tulon alarajan alittavista tuloista valtio maksaa puolestaan verovelvolliselle taloudellista tukea, eli negatiivista tuloveroa.

Kokeilua on jo nyt pohjustettu.

Kulmunin mukaan keskustassa on ollut vahvaa kannatusta negatiiviselle tuloverolle jo pitkään, mutta vasta nyt sekä tietojärjestelmät että poliittinen ilmapiiri Suomessa alkavat olla uudistukselle kypsiä.

 – Kokeilua on jo nyt pohjustettu toteuttamalla kansallinen tulorekisteri. Sen avulla pienituloisen ihmisen byrokratiaa voidaan helpottaa tuntuvasti. Kun verottaja ja Kela kykenevät vihdoin seuraamaan työtuloja reaaliajassa ilman paperisotaa, mahdollistuvat uudenlaiset sosiaaliturvan muodot, kuten negatiivinen tulovero.

Kulmunin mukaan negatiivisen tuloveron arviointi on välttämätöntä sosiaaliturvaa uudistettaessa. Hän nostaa esiin, että myös Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas piti kuluneella viikolla kokeilua kannatettavana.

– Keskustan tavoitteina on lisätä työn kannustavuutta, vähentää köyhyyttä ja parantaa tuensaajan asemaa yksinkertaisemmalla sosiaaliturvalla. Negatiivisen tuloveron avulla näitä tavoitteita on mahdollista edistää, Kulmuni sanoo.

– Perustulokokeilun jatkoksi tarvitaan nyt vakava selvitys, simulaatiot ja kokeilu negatiivisesta tuloverosta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat