Politiikka

Keskustelu ”rankaisumallista” käy todella kuumana – nyt vaaditaan jo aloitteen tekijältäkin tukia pois

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Työttömien aktiivimallista käydään tällä hetkellä todella kovasanaista keskustelua sosiaalisessa mediassa. Hallituksen läpipuskema ”rankaisumalliksikin” kutsuttu laki leikkaisi työttömyysetuutta viitisen prosenttia, mikäli työnhakija ei pysty osoittamaan riittävällä tavalla aktiivisuuttaan.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ilmoitti jo parisen viikkoa sitten varmaankin melko lailla kuvaavasti ay-liikkeen tuntoja aktiivimallista.

– Sanon sen nyt ihan sydämestä, työttömien aktiivimalli Suomen mallina on ihan perseestä. Tässä entinen hyvinvointiyhteiskunta rankaisee niitä jotka ovat heikoimmilla. Vastuuministeri ja hallitus osoittaa täydellistä ylenkatsetta ihmisyydelle #aktiivimalli #työttömät #hallitus, hän tviittasi tuolloin.

Eilen Malinen on reagoinut mitä ilmeisimmin kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen Ilta-Sanomille antamaan haastatteluun.

– Kuulin juuri että Kokoomuksen johtava ajattelija haluaa korjata työttömien hampaat että he kävisivät paremmin yrityksille kaupaksi. Toivon että kuulin väärin, tämä muistuttaa jo historian rodunjalostusta. #aktiivimalli #työttömyys #sairasta, Malinen tviittasi.

”Se menee liian pitkälle, että jokaiselle pitäisi ryhtyä kustantamaan ajokortti.”

Juhana Vartiainen pohtii lehdessä, miten yhteiskunnan resursseja on käytettävä, jos joidenkin on vaikea tehdä itsestään työmarkkinakelpoisia.

– Sellaisista ihmisistä, joilla on vaikeita elämänhallinnan tai mielenterveyden ongelmia tai huonot hampaat tai heikko terveys, pitää pitää huolta ja tehdä heistä työmarkkinakelpoisia.

Jossain kulkee kuitenkin Vartiaisen mukaan raja.

– Se menee liian pitkälle, että jokaiselle pitäisi ryhtyä kustantamaan ajokortti. Siinä unohtuu se perusajatus, että olemme kuitenkin itse vastuussa omasta elämästämme.

Hetken ajokorttiasiaa mietittyään Vartiainen tekee pienen varauksen.

– Sanotaanko, että jos on työttömiä, joille selvästi olisi hyötyä ajokortista, mutta ei ole siihen varaa, niin silloin se voisi olla järkevä investointi veronmaksajilta, mutta mitään yleistä periaatetta laittaa kortti yhteiskunnan piikkiin ei saa olla, hän sanoo Ilta-Sanomille.

Niinistön erityisavustajalta raju päivitys.

Kokoomuslainen Verkkouutiset muotoilee uutisensa kärjen niin, että aktiivimallin kumoamista vaativan kansalaisaloitteen tehnyt Martin-Éric Racine asuu ”Helsingin ökyalueella”.

Verkkouutiset siteeraa jutussaan Racinen Iltalehdelle antamaa haastattelua.

Racine perustelee Kruununhaassa asumistaan Iltalehdessä sillä, että 800 euron yksiön vuokra on Helsingissä hänen mukaansa nykyisin ”aika halpa”.

– Tätä halvempaa yksiötä on Helsingistä vaikea löytää, lisäksi työttömyys ja maksuhäiriömerkinnät ovat toistuvasti johtaneet siihen, etten ole saanut hakemaani asuntoa, hän kertoo.

Racine haluaa asua kantakaupungissa myös sen vuoksi, että vajaan 500 euron toimeentulotuki ei riitä joukkoliikenteen kuukausikorttiin, ja keskustassa on helppo kävellä ja pyöräillä kaikkialle.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) erityisavustaja Petteri Leino on tarttunut Twitterissä Verkkouutisten versioon ja vaatii Racinelta tukien poistamista.

– Minusta tältä herra Racinelta voisi ottaa kaikki tuet pois, sillä ei tarvitse niitä, Leino tviittaa.

Jo 84 000 vaatii kumoamaan ”kyykytysmallin”.

Työttömien aktiivimallia on kritisoitu voimakkaasti oppositiopuolueista. Sitä on kutsuttu muun muassa rankaisu- ja kyykytysmalliksi.

Myös kansalaisaloite mallin kumoamiseksi saa vahvaa tukea.

Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski on kertonut pitävänsä erittäin hyvänä, että kansalaiset ovat olleet aktiivisia ja tuoneet esiin mielipiteensä. Lakia pidetään syrjivänä ja epätasa-arvoisena.

– Työttömyysturvan aktiivimalli selvästi loukkaa suomalaisten oikeudentuntoa, siitä kertovat myös lukuisat yhteydenotot keskusjärjestöön, Haapakoski sanoi eilisessä tiedotteessa.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen päätös aktiivimallista on ihmisten oikeustajun vastainen ja työttömät ovat kokeneet sen ihmisarvoa alentavaksi. Mitä enemmän nimiä kertyy, sitä tehokkaampi vaikutus aloitteella on. Kannustan ihmisiä allekirjoittamaan aloitteen ja olemaan osa muutosvoimaa, totesi kansanedustaja Satu Taavitsainen, joka on Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja.

Kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi kerää edelleen runsaasti allekirjoituksia. Tällä hetkellä allekirjoittajia on jo noin 84 000.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat