Nyheter
27.1.2023 11:50 ・ Uppdaterad: 27.1.2023 11:50
Kiljunen och Virolainen om Ukraina: Ingen fred utan rättvisa
Ordförande för Finlands delegation i Europarådet Kimmo Kiljunen (SDP) och vice ordförande Anne-Mari Virolainen (Saml) kräver att det inrättas en internationell brottmålsdomstol för utredning av Rysslands krigsförbrytelser i Ukraina.
Kiljunen och Virolainen talade på torsdagen vid Europarådets parlamentariska församlings session, då den behandlade Rysslands anfallskrig i Ukraina.
– Vi måste ställa krigsförbrytare inför domstol. Det finns ingen fred utan rättvisa, underströk Kiljunen.
– Alla stater, internationella organisationer och hela det internationella samfundet måste arbeta för att Rysslands krigsförbrytelser i Ukraina ska kunna behandlas i en internationell domstol. Det finns ingen trygg och rättvis framtid om inte de militära och politiska ledare som är ansvariga för krigsförbrytelser åtalas för sina handlingar, betonade Virolainen.
”Putin är inte rädd för Nato utan för demokrati”
Enligt Kiljunen för Rysslands president Vladimir Putin inte krig i Ukraina för att han skulle vara rädd för Nato.
– Han fruktar sitt eget folk och dess strävanden efter demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Den demokratiska viljan hos ukrainare och belarusier utgör ett hot mot honom. Ukraina kämpar inte bara för sin egen existens, utan också för ryssarnas rätt till demokrati, sade Kiljunen.
Virolainen hoppades att det internationella samfundet förutom krigsförbrytartribunalen skulle inrätta en kompensationsmekanism för Ukraina och dess medborgare för skadorna som uppstått.
– Som en organisation för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen skulle Europarådet kunna ta initiativ och inrätta en kompensationsmekanism samt förvalta den, föreslog Virolainen.
Debatten i parlamentariska församlingen utgick ifrån den schweiziska parlamentarikern Damien Cottiers rapport. Ett inledande anförande hölls också av Oleksandra Matvijtjuk, direktör för Center for Civil Liberties som fått Nobels fredspris.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Nyheter