Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Koko kaupungin kirkonkellot saattavat Koiviston viimeistä matkaa – jopa 100 000 ihmistä mukana surusaatossa

Presidentti Mauno Koivisto siunataan Helsingin tuomiokirkossa.

Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuus alkaa kello 13 Helsingin tuomiokirkossa. Tilaisuuteen on kutsuttu yli 500 vierasta. Hautaan siunaamisen toimittaa piispa Eero Huovinen.

Tilaisuus alkaa Jean Sibeliuksen Surusoitolla. Tämän jälkeen tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores esittää Taneli Kuusiston säveltämän virren Suomalainen rukous, jonka teksti on Uuno Kailaan kirjoittama isänmaallinen ja uskonnollinen runo.

Siunaustilaisuudessa esiintyy myös oopperalaulaja Jorma Hynninen, joka esittää Veteraanin iltahuudon yhdessä kuoron ja Kaartin soittokunnan kanssa. Laulu on kunnianosoitus talvi- ja jatkosodan veteraaneille, joihin lukeutuu myös Koivisto. Hän oli viimeinen elossa ollut Suomen presidentti, jolla oli omakohtaista sotakokemusta. Koivisto palveli rintamalla jatkosodassa.

Muistopuheen pitää presidentti Sauli Niinistö. Siunaustilaisuus päättyy Finlandia-hymniin ja Narvan marssiin.
Koiviston arkkua kantavat kirkossa kenraalit ja amiraalit. Arkun edessä kulkee Puolustusvoimain ylin johto.
Kaikkien kirkkojen kellot saattavat Koivistoa

Ratsupoliisien vetämä surusaatto lähtee siunaustilaisuuden jälkeen autosaattueena pitkin ydinkeskustan katuja kirkolta Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kautta kohti Hietaniemen hautausmaata. Saatto pysähtyy pisimmäksi ajaksi Presidentinlinnan eteen, jossa Maa-, Meri- ja Ilmavoimien kunniajoukkueet suorittavat kunnianosoitukset entiselle ylipäällikölle.

Kaikki Helsingin luterilaiset, katoliset ja ortodoksiset kirkot soittavat saattokelloja surusaaton ajan. Kun saatto saapuu Hietaniemen hautausmaalle, kirkkojen kellonsoitto lakkaa ja Hietaniemen kappelin kellojen soitto käynnistyy.

Presidentti Urho Kekkosen hautajaiset Helsingissä 7. syyskuuta 1986. Kuvassa edessä tasavallan presidentti Mauno Koivisto ja rouva Tellervo Koivisto takanaan Suomen hallituksen ministereitä. Tänään elämänkaari sulkeutuu. (Lehtikuva/Martti Kainulainen)

Lisää aiheesta

 

Poliisi odottaa kymmeniätuhansia, jopa sataatuhatta ihmistä kadunvarsille osoittamaan kunnioitustaan edesmenneelle presidentille. Parhaita paikkoja seurata tilaisuutta ovat Senaatintori ja tuomiokirkon portaat ja saaton pysähdyspaikat, joita ovat Presidentinlinnan lisäksi Valtioneuvoston linna ja Suomen Pankki. Myös Mannerheimin patsaan ympäristössä ja Hietaniemen hautausmaan sisääntuloalueella on hyvä näkyvyys.
Surusaaton vuoksi suljetaan tiettyjä keskustan katuja kokonaan ajoneuvoliikenteeltä iltapäivällä noin kello 14:n ja 16:n välillä. Poliisi toivoo, että autoilua vältetään Tuomiokirkon ja Hietaniemen hautausmaan välisellä alueella.

Arkkua hautausmaalla kantavat entiset adjutantit

Koivisto haudataan sotilaallisin kunnianosoituksin, ja arkunkantajina hautausmaalla ovat hänen entiset adjutanttinsa. Koiviston hautapaikka on alueella, jolle on haudattu valtiollisia merkkihenkilöitä, kuten entisiä presidenttejä. Lähistöllä ovat presidenttien Urho Kekkonen ja Risto Ryti haudat. Hautaan laskuun osallistuu vain pieni joukko omaisia ja kutsuvieraita.

Muistotilaisuus järjestetään kutsuvieraille Säätytalossa.

Koivisto kuoli 93-vuotiaana Helsingissä 12. päivänä toukokuuta. Hän oli järjestyksessä Suomen yhdeksäs presidentti vuosina 1982–1994. Ennen presidenttiyttään Koivisto toimi muun muassa pääministerinä ja valtiovarainministerinä sekä Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtajana.

Valtioneuvoston kanslia suosittaa suruliputusta koko maahan aamukahdeksasta iltayhdeksään. Liput nostetaan kokosalkoon muistotilaisuuden päättymisen jälkeen.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua myös tuomiokirkon siunaustilaisuuteen. Sisäänkäynti turvatarkastuksineen tapahtuu sivuovista kello 11.30 alkaen. Poliisi muistuttaa, että kirkkoon ei voi viedä kantamuksia. Siunaustilaisuuden ääni välitetään kaiuttimien kautta ulos kirkon edustalle.

Yleisradio lähettää hautajaiset suorana lähetyksenä sekä televisiossa, Areenassa että radiossa.
Mimma Lehtovaara

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE