Toimituksen kommentit

Kommentti: Kukapa ei haluaisi vapautta pakon sijaan, mutta entäs jos vapaus on sutta ja sekundaa?

Nyt ei mene sotella hyvin, kun lääkäritkin laajemmin älähtivät sote-sopan viimeisimmistä käänteistä. Lääkärikunta tuomitsi hallituksen esittämän asiakassetelin laajennuksen sudeksi, joka voi raunioittaa toimivan erikoissairaanhoidon.

Asiakassetelin ongelma – ja ero jo käytössä oleviin palveluseteleihin – on se, että maakunnan on pakko tarjota niitä valinnanvapauslaissa määritettävissä palveluissa, eli 2022 alkaen myös osassa erikoissairaanhoidon palveluita. Lääkärit pelkäävät, että tämä johtaa erikoissairaanhoidon osaamisen hajoamiseen.

Valinnanvapaus on hieno sana poliitikon suuhun. Kukapa ei haluaisi vapautta pakon asemesta. Käytännössä sote kuitenkin menee suuntaan, jossa säästetään ja jäljelle jääviä resursseja – rahaa ja työntekijöitä – jaetaan yksityisille yrityksille.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen on todennut, että nykymallissa sote merkitsee kiireelliseen ja vaativaan hoitoon kohdennettujen resurssien tosiasiallista supistumista, kun lääkäreitä siirtyy hoitamaan ”valinnanvapauspotilaita” sekä julkisen terveydenhuollon henkilökuntaan kohdistuvia säästöpaineita.

Kuka muistaa enää soten hienoja alkuperäisiä tavoitteita, kuten hoidon saatavuutta tai tasa-arvoa?

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat