Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Korkeakouluun myös ammatillisen tutkinnon kautta? – SAK: Ehdottoman tarpeellista

Opiskelijat kuuntelevat ryhmätyön esittelyä Laurea-ammattikorkeakoulussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että Suomessa tulisi päästä korkeakouluun myös ammatillisen tutkinnon kautta.

– Työryhmän esityksen mukaan sekä ylioppilastutkinnosta että ammattikoulun tutkinnosta olisi hyötyä valinnoissa. Nykyisin vain ylioppilastutkinto tuo pisteitä korkeakouluun pyrkijälle, STT kertoo uutisessaan ammatillisen koulutuksen uudistamisesta.

Jos nyt valmistunut ehdotus toteutuu, ammatillisen perustutkinnon todistuksella voisi päästä suoraan korkeakouluun. Lisäksi niin ylioppilaat kuin ammattikoulun käyneet voisivat osallistua valintakokeisiin.

Erillisiä kiintiöitä ei ammatillisen tutkinnon tehneille esityksen mukaan tarvita, STT huomioi myös.

Työryhmä luovutti raporttinsa opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) keskiviikkona.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n koulutusasioiden päällikön Mikko Koskinen pitää esitystä ehdottoman tarpeellisena.

– Kun viime syksynä pohdittiin ylioppilastutkinnon todistuksen hyödyntämisen kehittämistä korkeakouluvalinnoissa, ammatillisen koulutuksen suorittaneet jäivät katveeseen, Koskinen sanoo Demokraatille.

Lisää aiheesta

– Ammatillisen koulutuksen yhtenä vetovoimana on ollut koulutuksen antama jatkokoulutuskelpoisuus, hän muistuttaa.

Koskisen pitää tärkeänä, että esitystä valmisteltiin nyt erillisessä työryhmässä, sillä ylioppilastodistuksen hyödyntämistä käsitellyt työryhmä ei tähän painavaa sanottavaa löytänyt.

Koskinen ei usko esityksen mahdollisien vaikutuksien aiheuttavan ongelmia työvoiman saatavuudessa tulevaisuudessa.

– Työvoiman osaamisvaatimukset ovat koko ajan kasvamassa. Näyttäisi siltä, että monilla aloilla ja alueilla ammattiin valmistuneiden jatkaminen esimerkiksi ammattikorkeakouluun parantaa heidän työllistymismahdollisuuksia.

SYL huomauttaa: Yo-tutkinnon ja ammatillisten perustutkintojen sisällöt poikkeavat toisistaan aika paljon.

Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme painottaa STT:lle, että valintakokeet pitää säilyttää korkeakoulujen opiskelijavalinnassa myös vastedes.

Hänen mukaansa kuulostaa “hieman erikoiselta”, että ammattikoulun tutkintotodistus voisi avata suoraan tien korkeakouluun.

– Yo-tutkinnon ja ammatillisten perustutkintojen sisällöt poikkeavat toisistaan aika paljon, Lumme muistuttaa.

Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki pitää esityksiä tervetulleina.

– Tässä palattaisiin aiempaan, tasa-arvoiseen järjestelmään, jossa myös ammatillinen tutkinto oli väylä korkeakouluun, Sakki ry:n puheenjohtaja Jasmina Khabbal sanoo STT:n haastattelussa.

Ministeriön työryhmän mukaan on tärkeää varmistaa ammatillisen koulutuksen arvioinnin yhdenmukaisuus. Tällä hetkellä ammatillisen koulutuksen arvosanat eivät perustu valtakunnalliseen, yhdenmukaiseen arviointiin kuten esimerkiksi ylioppilastutkinnon arviointi.

Koskisen mukaan työryhmä esittää muun muassa, että ammatillisten perustutkintojen arviointiasteikko laajennetaan viisiportaiseksi.

Hän näkee ammatillisen koulutuksen arvioinnin yhdenmukaistamisen suurena urakkana, jossa haasteita tuo etenkin siirtyminen viisiportaiseen arviointiasteikkoon sekä valtakunnallisen yhdenmukaisen arvioimisen järjestäminen.

– Nämä kysymykset tulee ratkaista siten, että ammatillisen koulutuksen laatu on kaikkinensa hyvää ja arviointi tutkinnon suorittaneen osaamisessa on sellaisella pohjalla, että korkeakoulut uskaltavat luottaa siihen ja sitä voidaan suoravalinnassa hyödyntää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE