Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

14.8.2019 06:50 ・ Päivitetty: 14.8.2019 06:50

Kreml kommentoi vihdoin venäläisessä sotilastukikohdassa sattunutta räjähdystä: Vahinkoja sattuu

Räjähdyksen takana oli Poseidon-torpedon pieleen mennyt yritys. Vladimir Putin esitteli asejärjestelmää viime keväänä. Arkistokuva.

Venäjä on kommentoinut viime torstaina Vienanmeren rannalla sijaitsevassa sotilastukikohdassa tapahtunutta räjähdystä. Uutiskanava CNN:n mukaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi toimittajille, että vahinkoja sattuu.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Vahinkoja valitettavasti sattuu. Ne ovat tragedioita. Mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa meidän on tärkeä muistaa niitä sankareita, jotka menettivät henkensä onnettomuudessa, Peskov totesi.

Hän kuitenkin muistutti, että Venäjä on silti edelleen kaukana edellä muihin maihin verrattuna edistyneiden aseiden kehittelyssä.

Tiedottaja ei suostunut vahvistamaan spekulaatioita, joiden mukaan onnettomuuteen olisi liittynyt ydinreaktoria voimanlähteenä käyttävä Burevestnik-risteilyohjus.

Toisen arvion mukaan kyseessä olisi ollut Poseidon-torpedon pieleen mennyt testi. Burevestnik ja Poseidon ovat asejärjestelmiä, joita presidentti Vladimir Putin näyttävästi esitteli viime vuoden keväällä.

Räjähdys havaittiin Suomessa asti

Torstaina Njonoksan tukikohdassa lähellä Arkangelia sattuneessa räjähdyksessä kuoli viisi ihmistä. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on vahvistanut, että uhrit olivat yhtiön ydinvoima-asiantuntijoita, jotka työskentelivät ”uusien aseiden” kehitystyössä. Muutoin Venäjä on kommentoinut tapausta niukasti.

Lisää aiheesta

Rosatomin mukana olo ja heidän ilmoituksensa vahvistavat, että ydinenergian koeluontoisesta käytöstä uuden ohjusteknologian kehittämisessä on ollut kysymys, Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Petteri Lalu tiivisti aiemmin STT:lle.

Vienanmeren rannalla sattunut räjähdys havaittiin myös Suomessa, missä sen voimakkuudeksi mitattiin 2,8. Kyseessä on siten voimakkaampi räjähdys kuin esimerkiksi tavanomaiset isot kaivosräjäytykset, kertoo Tuija Luhta Helsingin yliopiston Seismologian Instituutista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU