Internationellt
21.11.2023 15:35 ・ Uppdaterad: 21.11.2023 15:35
Kritik i Tyskland: “How dare you!“
Det råder ingen tvekan om att den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har enastående förtjänster.
I augusti 2018 startade hennes ensamma protest utanför riksdagen i Stockholm med budskapet ”Skolstrejk för klimatet”.
Den trampade så småningom igång en slags ”väckelserörelse” främst bland miljontals ungdomar för att protestera mot en annalkande klimatkatastrof.
Fridays for Future (FFF) utvecklades och uppmärksammades med globala kampanjer. Svenskan Greta Thunberg fick rollen som dess redan ikoniska ledarfigur.
”How dare you?” är förmodligen hennes mest berömda utfall som 2019 riktades mot de församlade världsledarna på FN:s klimatkonferens i New York. Thunbergs främsta budskap var att protestera mot den traditionella tillväxtekonomin.
För många har ordvalet redan ett likadant historievärde som 1963 års tal av medborgarrättsaktivisten Martin Luther King som han inledde med ”I have a dream”.
Medan King vädjade om jämlikhet mellan svarta och vita i USA, är Thunbergs främsta insats att uppmana politiska och ekonomiska beslutsfattare att ”lyssna på forskarna”. Hon varnar i synnerhet för att den pågående drivhuseffekten medför påtagliga risker för den mänskliga civilisationens överlevnad.
Om man bortser från benhårda klimatförnekare är motsvarande krav och signaler närmast okontroversiella. FFF:s och Thunbergs aktiviteter bredde och populariserade miljö- och klimatrörelsen bl a genom massprotester och skolstrejkaktioner.
Obalanserad
Den aktuella frågan är dock om Greta Thunbergs sol har fått fläckar.
Med blick på Tyskland är svaret bejakande. Anledningen är främst hennes uppträdanden och kommentarer efter den 7 oktober då Hamas terrorister genomförde ett massaker i Israel med omkring 1 400 dödsoffer.
Hon fördömde dådet. Men kritiken mot henne och FFF:s internationella organisation satte ändå fart efter Instagraminlägg som anklagar ”västliga medier” att ”hjärntvätta” medborgarna så att de håller med Israel.
Även Greta Thunbergs beteende under klimatdemonstrationen i Amsterdam i söndags för en vecka sedan väckte stora irritationer i förbundsrepubliken.
Iförd palestinasjal talade hon inför över 80 000 demonstranter om att det inte finns någon rättvisa för klimatet i ett ”ockuperat land”.
Ett sådant besked är omstritt. I nyhetsmagasinet Der Spiegels aktuella nummer talas om en ”idols villoväg” och även den kända tyska ledarprofilen för FFF Luisa Neubauer tolkar uppträdandet som en ensidig solidaritetsförklaring för palestinierna.
Splittrad rörelse
Det var inte för intet att en mötesdeltagare i Amsterdam på öppen ridå kämpade med Thunberg om mikrofonen för att få fram uppmaningen om att protesten hade lämnat klimatämnet.
I en helsidesartikel av kvalitetstidningen Süddeutsche Zeitung analyseras bland annat att en del av FFF:s aktivister tänker använda strålkraften i dess varumärke för att höja uppmärksamheten för politiska målsättningar som ”Free Palestine”.
Främst i ett land med den tyska förintelsehistorien rör man sig med motsvarade politiska budskap på nattsvag is.
Det som fruktas är att obalanserade paroller av det slaget kommer att försvaga uppslutningen för FFF i Tyskland och även minskar dess inkomster i form av frivilliga finansiella donationer.
Till helhetsbilden hör vidare att den tyska sektionen räknas med råge till en av de starkaste i en internationell jämförelse.
Det gynnar knappast arbetet mot klimatkrisen om rörelsen förlorar i dragkraft genom att splittras.
Om Greta Thunbergs senaste politiska mönster fortsätter finns faran att även hon får frågan om ”How Dare You?”.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.