Opinion

Krönika: USAs utrikespolitik med Joe Biden

Foto: David Everett Strickler/Unsplash
Även Biden kommer att sätta USA:s intressen i främsta rummet, anser artikelförfattaren. Den 20 januari 2021 är det dags för presidentinstallation och maktskifte i Vita huset.

I ett starkt polariserat USA blev Joe Biden president efter ett rekordhögt valdeltagande. 160 miljoner amerikaner röstade, varav drygt 100 miljoner avgav poströster. Kamala Harris val som första kvinnliga vicepresident plöjer ny mark. Donald Trumps försök att klamra sig kvar vid makten är dömt att misslyckas, men uppenbarligen har han något annat i kikaren. Vad återstår att se. Mer än 250 000 dödsoffer under pandemin i  USA är en förklaring till Trumps valförlust.

Gunnar Lassinantti

Arbetarbladet

 

 

I inrikespolitiken får Biden stora svårigheter. Särskilt om republikanerna behåller majoriteten i senaten, vilket omvalet i Georgia  5 januari avgör.  Det kan sätta käppar i hjulet för nye presidentens skattepolitik och planer på sjukvårdsreform. Många viktiga beslut fattas dessutom på delstatsnivå, inte federalt.

 

Inom  utrikespolitiken är Bidens handlingsutrymme större. En huvudfråga också för honom blir hur den svåra utmaningen från Kina ska tacklas om globala ledarskapet och handelspolitiken. Mer omedelbara resultat att vänta är USAs återinträde i Parisavtalet om klimatet och som medlem i Världshälsoorganisationen, som Trump lämnat. En återgång till mera multilateralism, dvs bejkande av internationella organisationer som FN, kan förutses. Trumps uttolkning av “America first”  överges, men även Biden kommer att sätta  USAs säkerhets- och andra intressen i första rummet.

 

Samarbetet med Europa och Nato återaktiveras. Demokrati och mänskliga rättigheter blir självklart viktigare  än för företrädaren. Men vänta er inte någon generös frihandelspolitik, även om formuleringarna säkert blir mindre burdusa än Trumps. Vid ett seminarium i Stockholms ABF-hus “USA inför presidentvalet” sa förre handelsministern Leif Pagrotsky, att han  upplevt större problem med demokratiska regeringars protektionism  än med republikanernas mera frihandelsvänliga hållning.

 

En ny Iranpolitik är utlovad. Nya förhållningssätt rörande bland annat Afghanistan och Mellanöstern är också troliga. Den exakta politiken har dock ännu inte utmejslats.

 

Presidenten styr inte internationella agendan. Den och nya, plötsliga händelser styr honom och tvingar fram handling. Närmast ligger utmaningen att hantera inhemska och globala pandemikrisen och dess ekonomiska verkningar.

 

Sammanfattningsvis kommer USA att anknyta mera till grundvärderingar som liknar EUs, men fortsätta att tillämpa ett mera globalt perspektiv och söka tillvarata sina stormaktsintressen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE