Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kuntaliitto haluaa suitsia valtion sote-ohjausta – Myöskään verotusoikeuteen ei pidä puuttua

Kuntaliiton hallitus on arvioinut kriittisesti lausuntokierroksella olevaa sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia. Kyseessä on alustava evästys lakiesityksistä ja samalla kättä pidempää kunnille niiden omia lausuntoja varten.

Kuntaliiton hallitus käsitteli torstaina liiton alustavaa lausuntoa lakiesityksiin.

Kuntaliitto ehdottaa huomattavia rajoituksia valtion oikeuteen ohjata päätöksentekoa maakunnissa. Se kokee valtion suoran operatiivisen puuttumisen maakuntien toimintaan ongelmallisena. Tältä osin sääntelyä tulisi lakiluonnoksissa ehdotetusta purkaa olennaisesti.

Lainsäädännön tulisi antaa joustoa alueellisiin ratkaisuihin esimerkiksi suurilla kaupunkiseuduilla ja harvaan asutuilla alueilla. Kuntien ja maakuntien yhteistyö ja mahdollisuus sopia palvelujen hoitamisesta olisi turvattava.

Kuntaliiton mukaan ohjausjärjestelmän toimivuus ratkaisee, toteutuvatko uudistukselle asetetut palveluiden integraatiotavoitteet. Esitetty ohjausmalli on sen mielestä vaikeaselkoinen ja voi kaventaa maakuntien itsehallintovaltaa.

– Kuntaliitto kritisoi aika voimakkaasti sitä, että itsehallinto jää uudistuksessa aika suppeaksi. Maakunnille jää liian vähän liikkumavaraa, Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen sanoi tänään tiedotustilaisuudessa.

Kunnilla pitää olla mahdollisuus tuottamiseen.

Lisää aiheesta

Kuntaliitto katsoo, että esitykset valtakunnallisista tukipalvelukeskuksista ja maakunnan palvelulaitoksesta tulee poistaa.

Yhden valtakunnallisen toimitilayhtiön sijaan pitäisi muodostaa useita maakuntien ohjauksessa olevia alueellisia toimitilayhtiöitä. Maakuntavaltuustolla tulee olla suorat vaikutusmahdollisuudet sen vastuulla olevien palveluiden strategisiin linjauksiin ja omaan palvelutuotantoon.

Kuntaliitto epäilee, että asiakaslähtöinen palvelujen integraatio ei toteudu esitetyssä mallissa. Valinnanvapausmalli tulee valmistella siten, että se ei johda väestön hyvinvointi- ja terveyserojen lisääntymiseen.

Kunnilla pitää Kuntaliiton mukaan olla mahdollisuus sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauden piirissä olevien palveluiden tuottamiseen omistamissaan yhtiöissä.

Kuntaliiton käsityksen mukaan maakuntien edellytykset keskipitkällä aikavälillä selvitä sille laissa määrätyistä tehtävistä ja velvoitteista ovat heikot. Verotusoikeus lisäisi päätöksenteon vastuunkantoa ja läpinäkyvyyttä.

– Maakuntien rahoitus tulee olemaan haasteellinen kysymys. 3 miljardin euron säästötavoitteet, toisaalta maakunnan sisäinen taloudellinen ohjaus alijäämän kattamisvelvollisuuksineen tulee tiukaksi. Tulee olemaan haastavaa vastata palvelulupauksiin, Arto Sulonen huolehtii.

Meillä ei ole dataa.

Kuntien osalta ongelma on Sulosen mukaan se, että hallituksen esitysluonnokseen ei sisälly kattavia laskelmia siitä, miten se kohtelee kuntien taloutta.

– Meillä ei ole dataa, että pystyisimme laskemaan uudistuksen kuntakohtaiset vaikutukset yksittäisen kuntien talouteen, Sulonen sanoo.

Kuntaliitto arvioi, että yksittäisiä kuntia joutuu suurten taloudellisten haasteiden eteen heikentyneen tulorahoituksen vuoksi ja kuntien investointimahdollisuuksien heikkeneminen vaikuttaa kielteisesti kokonaistalouden kehitykseen.

Kuntaliitto vastustaa sitä, että maakuntauudistuksessa puututtaisiin kunnan oikeuteen päättää tuloveroprosentistaan. Sulosen mukaan tälle Kuntaliiton kanta on jyrkkä ei.

– Kuntien verotusoikeus kuuluu kuntien itsehallintoon.

Kuntien valtionosuusjärjestelmästä on Kuntaliiton mukaan tulossa erittäin vaikeasti hahmotettava. Uuden järjestelmän valmistelu pitää aloittaa heti.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd.) korosti, että liitossa luotetaan niihin päättäjiin, jotka ovat alueella, kunnissa ja jatkossa maakunnissa.

– He keskenään näkevät, miten palvelut organisoidaan ihmisten parhaaksi alueella. Enemmän pitäisi olla joustoa, että kunta ja maakunta voivat keskenään neuvotella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE