Huvudnyheter
28.5.2024 07:50 ・ Uppdaterad: 28.5.2024 07:50
Kvarnström: Argumenten för att stänga nattjouren håller inte
Riksdagsledamot Johan Kvarnström beskriver beslutet om att nattjouren vid Raseborgs sjukhus läggs ned som väntat, men felaktigt och avfjärmat från västliga Västnylands invånares verklighet. Han lyfter fram att regionen nu inte får fastna i en stämning av att tycka synd om sig själv, tvärtom är det motsatsen som behövs.
Sedan tidigare stod det klart att nattjouren försvinner i höst i och med HUS-sammanslutningens beslut. Välfärdsområdet som tar över jouren vid årsskiftet skulle kunna välja en annan linje, men tänker inte återinföra en dygnetruntjour. I beredningen sägs att ansvaret för att upprätthålla enheterna med dygnetruntjour ligger hos HUS-sammanslutningen.
– Då beslutet fattades om att välfärdsområdet skulle ta över jouren vid årsskiftet sades inte rakt ut att det skulle innebära att nattjouren försvinner. Att nu säga att området inte kan ha ansvar för sådan verksamhet gör det tidigare beslutet missvisande. De facto finns det inget som hindrar välfärdsområdet från att prioritera jämlik rätt till vård i området genom att korrigera HUS-sammanslutningens misstag, säger Kvarnström.
Han köper inte heller argumentet om att nattjouren har så få patienter.
– Beredningen för fram att det i medeltal är sju patienter under den tid på dygnet som nu slopas. Det låter lite, men det kunde uttryckas som över 200 per månad istället, över tusen i halvåret. För dessa människor är jouren som närservice en genuin trygghet. Detsamma gäller de som vet att jouren finns nära och kan konsultera den vid behov och vara redo att åka in den korta vägen. Läget blir ett helt annat med långa avstånd.
Sämre öppettider motiveras av beredningen även med kostnaderna.
– Här måste vägas in att vi betalar ett pris i form av försämrad närservice och trygghet. Att vi har verksamheter på området som gör det särskilt motiverat med en jour dygnetrunt. Att jouren har relativt få besökare nattetid i medeltal betyder inte att det inte hopar sig ibland. Behovet är också mycket större under vissa delar av året. Däremot är det klart att vårdens underfinansiering gör kampen för närservice betydligt svårare, säger Kvarnström.
Han tackar alla som jobbat för sjukhuset och röstade för nattjouren. Samtidigt efterlyser han en regeringspolitik som åtgärdar vårdsektorns kris istället för att förvärra den.
– Visst väcker beslut som detta känslor, men det hjälper inte att bli förbannad. Det hjälper endast med att skapa större livskraft i regionen samt genom att få till stånd ett maktskifte på riksnivå. Tydligen blir bara en del av oss förbannade också på regeringens nedskärningspolitik som drabbar vårdsektorn och närservicen hårt. Regeringen har nu två gånger låtsats rädda Raseborgs sjukhus. Först med så kallade “kompetenscenter”, sedan med att bevara möjligheten att söka om undantagslov för dygnetruntjour, en möjlighet som endast regeringen själv hotat ta bort, säger Kvarnström.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Nyheter
Nyheter
Huvudnyheter