Huvudnyheter
31.10.2024 09:06 ・ Uppdaterad: 31.10.2024 09:09
Kvarnström svarar på ABL:s fem frågor: ”Jag har promenadavstånd till kongressen”
Som en uppsummering av läget i månadsskiftet tar ABL pulsen på riksdagsledamot Johan Kvarnström med fem snabba frågor.
FSD samlas till kongress i Ekenäs det första veckoslutet i november. Hur känns det att det är just i Ekenäs och vilka är förväntningarna inför kongressen?
– Det är härligt att FSD-familjen samlas i Raseborg igen. Här har vi socialdemokrater ett starkt fäste och ett stöd på över 27 procent i senaste kommunalval. Det blir första gången jag har promenadavstånd till kongressen som jag ser fram emot som en språngbräda inför vårens val och visst är det fint att partiets ordförande Antti Lindtman ska inleda den allmänpolitiska debatten.
SDP drar ifrån Samlingspartiet i opinionsmätningarna, men de mäter stöd inför riksdagsval. Vilka är utsikterna att segra i kommunal- och välfärdsområdesvalet 2025 ?
– Vi har förstås alla förutsättningar att klara oss bra i båda valen, men det kräver att det missnöje och den uppgivenhet som finns där ute kanaliseras till handling, leder till att folk faktiskt går och röstar. Vi måste se till att människor inte tappar tron på politiken överlag utan inser att det finns alternativ till den iskalla högerpolitik som nu förs i Finland. Att valen hålls samtidigt ökar chansen att valdeltagandet blir högre än i senaste välfärdsområdesval, vilket troligtvis skulle gynna oss.
Du uttryckte oro för hur det går att ordna vård på svenska när du talade i plenisalen. Är regeringens nedskärningsiver så stor att språkkonsekvensbedömningarna riskerar att bli ogjorda som en sparåtgärd?
– Ja, då sparkraven är så stora sker centraliseringar av fel skäl, kortsiktigt och förhastat av nödtvång snarare än av rationella eller medicinska motiveringar. Ta Raseborg som exempel då kongressen hålls här i helgen. Sjukhuset nattjour har stängt i höst, då hjälper det inte att SFP drivit igenom en teoretisk möjlighet att bevara den enligt lagen, det väcker endast onödigt ont blod i de större städer i Finland som mister sin motsvarande jour på grund av regeringens lagändring. Vi riskerar mista mer närservice på grund av att HUS får för lite pengar på grund av att välfärdsområdena får för lite pengar. Vår närmaste förlossningsavdelning stängs i november på grund av sparkrav. Och allt det här påverkar närservice på svenska, men språkkonsekvensbedömningen av helheten saknas.
Regeringens nedskärningar drabbar dessutom bland annat museiverksamheten. Hur ser du på utsikterna för den finländska kulturen i nuläget?
– Regeringens politik är kulturfientlig och bygger på oförståelse eller okunskap. Kulturen i sig kommer att klara sig, som brittiska musiken blev lidelsefullt passionerad under Thatchers era, men många drabbas, hela samhället drabbas och vi går också miste om kulturens potential för hållbar tillväxt. De konkreta följderna av nedskärningarna som nu har diskuterats visar förstås att det är allt annat än fosterländskt att ta från kulturen. Att dessutom momsen på böcker höjs just då branschen tampas med digitaliseringen är sorgligt. Undervisningsministern säger att det inte är avgörande om en bok blir en euro dyrare, men vilken signal sänder det här i en tid då bokförsäljningen redan minskar och mycket annat också blir dyrare, som kollektivtrafik?
Vad var det mest minnesvärda ögonblicket i oktober för dig?
– Inom politiken något av mina anföranden i plenum, om klimatet eller vården, och förtroendeomröstningarna om både utrikespolitik och arbetslivspolitik, samt Yles förvaltningsråds strategidag i Tammerfors.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Huvudnyheter
Opinion
Huvudnyheter