Politiikka
9.2.2017 16:43 ・ Päivitetty: 9.2.2017 16:43
”Kyse ei ole mistään ketun ja kanatarhan vapaudesta” – Jaakonsaari selventää vapaakauppasopimuksen ydintä
EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus saanee hyväksynnän ensi viikolla Euroopan parlamentissa. Kanadan pääministeri Justin Trudeau vierailee parlamentissa Ceta-sopimuksen kunniaksi.
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) ihmettelee, miksi juuri vapaakauppasopimuksia vastustetaan niin kiivaasti. Hän kysyy, johtaako termi ”vapaakauppa” harhaan.
– Kysymys ei ole mistään ketun ja kanatarhan vapaudesta, vaan globalisaation hallinnasta ja kapitalismin kesyttämisestä vapaakauppasopimuksin. Talous on globaalia – politiikan on oltava myös globaalia. Kauppasopimukset ovat yksi väline, hän pohtii blogissaan.
Jaakonsaari muistuttaa, että vapaakaupalla edistetään kasvua ja työpaikkojen syntyä, ympäristöarvoja, työntekijöiden oikeuksia ja pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä uusille markkinoille.
– Eivätkä vapaakauppasopimukset helpolla synny. EU:n ja Kanadan välistä sopimusta on valmisteltu kymmenkunta vuotta.
Sopimus varmistaa hänen mukaansa sen, ettei kilpailla heikommilla työehdoilla tai ympäristöasioita laiminlyöden. Oikeus kansalliseen sääntelyyn ja julkisiin palveluihin säilyy.
Kysymys on valinnasta muurien ja vapauden välillä.
Lisää aiheesta
– Riitoja ratkaisemaan asetettavan pysyvän tuomioistuimen nimeäminen, korvaaminen sekä eettinen koodi ja sanktiot ratkaistaan myöhemmin. Vaikea asia, mutta ratkaistavissa ja on minunkin lopullisen hyväksynnän ehto.
Jaakonsaari muistuttaa, että Kanada on tärkeä kauppakumppani.
– Kaupan helpottaminen Euroopan ja Kanadan välillä on nyt erityisen tärkeää, kun presidentti Donald Trump on suunnittelemassa rajaveroja ja rankaisevia tulleja eurooppalaisille yrityksille vain siksi, että emme halua amerikkalaista hormonilihaa Euroopan markkinoille.
Jaakonsaaresta tuntuu joskus, että kauppasopimuksia vastustetaan vain periaatteesta.
– Kysymys on loppujen lopuksi valinnasta muurien ja vapauden välillä. Tietenkin kaikki haluaisimme vielä parempia sopimuksia ”America First” -tyyliin, mutta silloin ei synny sopimuksia, hän huomauttaa blogissaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.