Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kysely paljastaa ison ongelman työpaikoilla: ”Näin ei synny innovaatioita ja kehitystä”

Yhteistoimintalaki velvoittaa työnantajaa antamaan henkilöstöryhmien edustajille tiedot yrityksen taloudellisesta tilasta, palkoista ja työsuhteista sekä selvityksen ulkopuolisen työvoiman käytön periaatteista. Ne on annettava ennen yt-neuvottelujen aloittamista.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kysely paljastaa kuitenkin, että tiedonsaanti työpaikoilla toimii liian heikosti.

– Se on aivan liian suppeaa, myöhään ajoitettua ja valikoitua, STTK:n johtaja Katarina Murto arvioi kyselyn tulosta.

46 prosenttia vastanneista kokee, että ei ole saanut riittävästi tietoa työpaikan taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä eikä työpaikan tärkeimmistä tavoitteista. 64 prosenttia arvioi, että ei ole saanut riittävästi etukäteistietoa työpaikkaa ja työn tekemistä koskevista muutoksista.

Murto kehottaa työpaikkoja ennakoimaan yhä enemmän ja varautumaan muutoksiin.

– Innovaatioita ja kehitystä syntyy vain avoimessa ja kannustavassa ilmapiirissä, jossa tiedonsaanti on laajaa, jatkuvaa ja läpinäkyvää. Tämä lisää luottamusta ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia kehittää työpaikan toimintaa yhdessä työnantajan kanssa.

Merkille pantavaa kyselyn tuloksissa on, että tiedonsaanti on heikompaa pienissä, alle 20 henkilön työpaikoissa, joihin ei sovelleta yt-lakia. Myös työntekijöiden ja toimihenkilöiden tiedonsaannissa on selvästi enemmän puutteita ylempiin toimihenkilöihin verrattuna.

Lisää aiheesta

Palkkasalaisuuden osittainen purkaminen lisäisi oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisempaa palkkapolitiikkaa.

STTK:n mielestä tiedonsaannin parempi toimivuus edistäisi yhteistoimintaa ja siten myös paikallista sopimista. Murto laajentaisi työntekijöiden hallintoedustusta selvästi nykyisestä.

– Työnantajia pitää velvoittaa antamaan tietoja nykyistä enemmän ja henkilöstön edustajien koulutusoikeutta on parannettava.

Murto myös purkaisi osittain palkkasalaisuutta: ”Luottamuksen ja yhteistoiminnan edistämiseksi ja paikallisen sopimisen lisäämiseksi henkilöstön edustajilla tulee olla oikeus saada edustamiensa työntekijöiden palkkatiedot eriteltyinä.”

– Se lisäisi oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoisempaa palkkapolitiikkaa työpaikoilla, hän painottaa.

Vuoden 2015 STTK:n henkilöstön edustaja -barometrin mukaan jopa kolmannes luottamusmiehistä saa tiedotusvelvollisuuden piiriin kuuluvan tiedon työnantajalta erittäin tai melko huonosti.

– Nyt teettämämme kysely vahvistaa näkemystämme, että tiedonsaannissa on liian usein suuria ongelmia työpaikoilla, Murto toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE