Politiikka
2.5.2018 09:47 ・ Päivitetty: 2.5.2018 09:47
Kysely paljastaa ristiriidan: Yritykset takovat hienoa tulosta – työntekijät pelkäävät, miten rahat riittävät ja säilyykö työpaikka
Palvelualojen yrityksille on odotettavissa jälleen vahva vuosi, Palvelualojen ammattiliiton PAMin suhdannebarometri ennakoi. Sen sijaan työntekijöiden henkilökohtainen taloustilanne vaikuttaa kuitenkin pudonneen talouskasvun kelkasta, ja huoli työttömyydestä kasvaa.
Barometriin vastanneista enää 8,8 prosenttia arvioi, että oman työnantajan taloudellinen tilanne on heikentynyt edellisen kolmen kuukauden aikana. Vielä vuoden 2017 lopussa vastaava osuus oli 13,6 prosenttia.
28,1 prosenttia vastaajista kertoo työnantajien taloustilanteen puolestaan kohentuneen viime kuukausina.
Voimakkainta kasvu on ollut kaupan alalla, jossa 49,1 prosenttia vastaajista kertoo myös työnantajan myynnin kasvaneen vuodentakaiseen verrattuna. Matkailu- ja ravintola-alalla myynnin kasvua on havainnut 48,1 prosenttia.
PAMin ekonomistin Olli Toivasen mukaan vähittäiskauppa on jatkanut voimakasta kasvuaan aina maaliskuulle asti.
– Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennakoi kasvun taittuvan kuitenkin kuluvana vuonna positiivisista suhdannenäkymistä huolimatta. Matkailualalla on päästy puolestaan nauttimaan ennätyksellisen hyvästä talvisesongista.
Vastaajat kokevat taloustilanteensa heikentyneen.
Lisää aiheesta
Suhdannebarometriin vastanneista lähes 41 prosenttia uskoo työnantajayritysten taloudellisen tilanteen paranevan myös tulevaisuudessa. Tuoreimmat luvut vastaavat hyvinkin tarkasti palvelualojen työntekijöiden näkemyksiä tasan vuosi sitten.
Työnantajien vahva taloustilanne ei valitettavasti näy vieläkään PAMin jäsenten toimeentulossa. Vastaajat kokevat taloustilanteensa heikentyneen ja ovat pessimistisiä tulevan suhteen samalla, kun huolet omasta taloudesta ja kokemus työttömyyden uhasta ovat kääntyneet jälleen kasvuun.
– Voidaan kysyä, kuinka vakaalla pohjalla yksityisestä kulutuksesta riippuvaisten palvelualojen kasvu on, jos kotitalouksien velkaantuneisuus on ennätyslukemissa ja pienituloisten työntekijöiden taloushuolet jatkavat kasvuaan, Toivanen varoittaa.
Kaupan alalla vain 8,0 prosenttia työntekijöistä kertoo oman taloustilanteensa parantuneen ja peräti 28,4 prosenttia katsoo sen heikentyneen viimeisen kolmen kuukauden aikana.
Matkailu- ja ravintola-alalla työttömyyden uhan kokee lisääntyneen 23,6 prosenttia ja vähentyneen vain 3,6 prosenttia vastaajista. Kiinteistöpalvelualalla huolet oman talouden suhteen ovat lisääntyneet 28,9 prosentilla vastaajista.
– Tilastokeskuksen maalis- ja huhtikuun kuluttajabarometreissa nähtiin sama käänne huonompaan suuntaan alkuvuoden huippulukujen jälkeen. PAMin jäsenten näkemys omasta taloustilanteesta on kuitenkin jälleen selvästi kuluttajien keskiarvoa heikommalla tasolla, Toivanen muistuttaa.
18,2 prosenttia vastanneista ei usko löytävänsä enää uutta työpaikkaa.
Vastaajien arvio siitä, kuinka nopeasti he löytäisivät uuden työpaikan jäädessään työttömäksi, on kuitenkin kohentunut hieman edelliseen suhdannebarometriin verrattuna. Positiivisinta kehitys on ollut kiinteistöpalvelualalla, jossa enää 10,5 prosenttia vastaajista uskoo nykyisen työpaikan jäävän viimeisekseen. Edellisessä kyselyssä luku oli 16,3 prosenttia.
Sen sijaan matkailu- ja ravintola-alalla lisääntynyt kokemus työttömyyden uhasta näkyy myös heikentyneenä uskona uuden työpaikan löytymiseen. Peräti 18,2 prosenttia vastanneista ei usko löytävänsä enää uutta työpaikkaa jäädessään työttömäksi.
Kyselyyn vastasi 336 PAMin jäsentä. Liitto julkaisee suhdannebarometrin vuosineljänneksittäin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.