Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Lääkäriliiton kysely: Saattohoito kehittynyt viimeisten vuosien aikana

 

Kuolevia potilaita hoitavien lääkärien mielestä saattohoitoa on kehitetty viimeisten vuosien aikana huomattavasti. Viimeaikaisen kehityksen myötä oman alueen saattohoidon tilaa arvioitiin myönteisesti. Asteikolla 0-10 lääkäreistä yli puolet arvioi saattohoidon tasoksi vähintään 8.

Siitä huolimatta saattohoidossa nähdään edelleen ongelmana muun muassa hoitoon siirtymisen viivästyminen, saattohoitopaikkojen vähäinen määrä ja koulutuksen puute, selviää Lääkäriliiton tekemästä kyselystä.

Lääkäriliiton tammikuussa tekemään kyselyyn vastasi kaikkiaan 290 kuolevia potilaita hoitavaa lääkäriä. Vastausprosentti oli 41. Vastaajista 95 % oli hoitanut kuolevia potilaita yli viisi vuotta.

Vaikka saattohoitoa on kehitetty, kyselyyn vastanneista lääkäreistä 71 % toivoi Suomeen saattohoitolakia, joka takaisi hoidon kaikille sitä haluaville ja tarvitseville.

– Kyselyn tulokset kertovat siitä, että saattohoidon taso on parempi kuin mitä yleinen käsitys on, mutta edelleen ongelmia on sekä saattohoidon saatavuudessa että laadussa. Lääkärikunta toivoo vahvasti saattohoitolakia, jotta kuolevilla potilailla olisi oikeus saada saattohoitoa tasalaatuisesti eri puolilla maata”, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Kyselyn kohdejoukossa eutanasian laillistamisen vastustus on voimakkaampaa kuin lääkärikunnassa keskimäärin. Kyselyyn vastanneista lääkäreistä eutanasialakia kannatti vain 17 %.

Lisää aiheesta

Lakia vastustavat perustelivat näkemystään muun muassa sillä, että se voisi vaikuttaa suhtautumiseen vanhuuden, sairauden tai vammaisuuden vaatimiin hoivaresursseihin. Lisäksi vaarana nähtiin eutanasian perusteiden höltyminen ajan myötä.

Lakia kannattavat lääkärit näkivät puolestaan eutanasian keinona poistaa tai vähentää kärsimystä. He painottivat myös ihmisen oikeutta päättää omasta kuolemastaan.

– Kysymys selvästi keskusteluttaa lääkärikuntaa. Näyttää siltä, että kuolevia potilaita hoitavat suhtautuvat muuta lääkärikuntaa varauksellisemmin eutanasiaan”, Pälve sanoo.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE