Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Demokraatti kysyi: Näin eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ottavat kantaa eutanasiaan

Viime viikolla julkaistu kansalaisaloite vaatii eutanasian sallimista Suomessa. Eutanasiassa on kyse aktiivisesta elämän lopettamisesta. Eutanasia on tällä hetkellä kielletty Euroopassa muualla kuin Benelux-maissa.

Demokraatti selvitti, miten kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat suhtautuvat eutanasiaan. Taustalla on eutanasian puolesta tehty kansalaisaloite.

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat ovat vielä pidättyväisiä kannanotoissaan.

– Hyvin varovainen kanta on kyllä muutokseen, että en lähde kyllä ottamaan kantaa ennen kuin asiantuntijoita olen kuullut asiassa, keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei kommentoi asiaa.

– Minulla on varmaan henkilökohtainen kanta olemassa, mutta en sano sitä vielä, koska puolueen puheenjohtajan roolissa haluan käydä vielä vähän keskustella meidän ryhmän kanssa tästä, hän lisää.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei hänkään kommentoi. Syy on se, että asia on ilmeisesti tulossa SDP:n puoluekokouksessa käsittelyyn.

Lisää aiheesta

Li Andersson: Kyse itsemääräämisoikeudesta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo henkilökohtaisesti kannattavansa kansalaisaloitetta.

– Mutta me olemme todenneet, että meillä ei ole mitään puolueen tai eduskuntaryhmän virallista kantaa. Tulemme suhtautumaan siihen niin, että se on omantunnon kysymys.

Li Anderssonin mielestä kyse on periaatteellisista isoista kysymyksistä, mitä tulee ihmisen itsemääräämisoikeuteen ja oikeuteen itse päättää omasta elämästään.

– Kansalaisaloite on kuitenkin minun mielestä hyvin tehty siinä mielessä, että se on aika tarkkaan harkittu, minkätyyppisissä tilanteissa ja minkälaisista parantumattomista kivuista ihmisen pitää kärsiä. Se on harkiten tehty, ei ole kyse mistään kevyesti valmistellusta esityksestä.

Andersson uskoo, että useimmissa eduskuntaryhmissä asiaan suhtaudutaan omantunnon kysymyksenä. Ylen A-studion selvityksen mukaan enemmistö kansanedustajista asettui viime vaalien vaalikonevastauksissaan eutanasian sallimisen kannalle.

– Olin aika yllättynytkin siitä, että eduskunnassa keskimäärin on aika myönteistä suhtautumista. Se (Ylen selvitys) voi nyt toisaalta ehkä antaa jotain osviittaa siitä, että voi olla ihan hyvätkin läpimenon mahdollisuudet tai ainakin jonkinlaiset, Li Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto oli Ylen selvityksen mukaan selvästi eutanasiamyönteisin puolue.

Henriksson: ”Pitää todella pohtia syvästi.”

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toteaa, että kanta eutanasiaan on jokaisen edustajan päätettävissä.

– Se on omantunnon kysymys ja meillä ei ryhmässä tule olemaan mitään ryhmäpäätöstä tästä, vaan jokainen edustaja päättää itse.

Omaa kantaansa Henriksson luonnehtii varovaiseksi ja epäileväiseksi.

– Lääkäriliitto myös on kertonut sen, että se on myös lääkäreille erittäin haastava tehtävä, jos joutuvat olemaan siinä tilanteessa, että he joutuisivat päättämään jonkun elämän. Minun mielestä se on asia, jota pitää todella pohtia syvästi, mikä tässä on oikein, Henriksson sanoo.

Suomen Lääkäriliitto vastustaa eutanasiaa.

– Minä haluan nyt seurata tätä keskustelua vielä eteenpäin, mutta minulle tämä ei ole helppo kysymys, hän jatkaa.

Essayah, Niinistö ja Soini kertoivat somessa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on ottanut kantaa eutanasiaan Iltalehden blogikirjoituksessaan.

– Oikea vastaus saattohoidon puutteisiin ei saa olla ”lupa tappaa” tai avustettu itsemurha, vaan saattohoidon kehittäminen ja sairaanhoidon henkilökunnan kouluttaminen, hän kirjoittaa.

Hän toteaa myös, että sekä Maailman että Suomen Lääkäriliitot vastustavat eutanasiaa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on puolestaan kommentoinut asiaa Facebook-sivuillaan.

– Nyt aika lienee Suomessa kypsä harkitulle keskustelulle ja päätöksenteolle armokuoleman mahdollisuudesta. Olen valmis itse allekirjoittamaan aloitteen, hän kirjoittaa.

Vihreiden puoluekokouksella on myönteinen kanta armokuoleman sallimiselle.

– Armokuolemassa on siis kysymys oikeudesta arvokkaaseen ja hyvään kuolemaan tilanteessa, jossa edessä on vain pelkoa, tuskaa ja syviä kipuja, Ville Niinistö kirjoittaa päivityksessään 8.11.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on hänkin ottanut eutanasiaan kantaa plokissaan.

– Sanon suoraan niin kuin kantani on; En kannata eutanasiaa, hän kirjoittaa.

Soini sanoo, että ”kuoleman kulttuuri” on hänelle täysin vieras ja että syntymä ja kuolema ovat ”korkeammassa kädessä”.

Eutanasia-kansalaisaloitteen taustalla on tuttuja politiikan konkareita: Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale. Aloite on kerännyt nopeassa tahdissa yli 33  000 allekirjoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE