Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

8.7.2019 12:01 ・ Päivitetty: 8.7.2019 12:33

”Laiskanpulskeista syöttöporsaista” syntyi mehevä somekohu – Nyt puhuu opiskelijaterveyden asiantuntija: ”Jokainen sukupolvi haluaa sitä omaa erinomaisuuttaan nostaa”

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n julkaisema kannanotto opiskelijoiden jaksamisesta herätti Twitterissä kiivaan keskustelun, josta tuntui muodostuvan sukupolvien välinen kiista. Asiantuntijan mielestä  mielenterveyden ongelmista tiedetään nykyään enemmän, mutta eri sukupolvet haluavat korostaa omaa erinomaisuuttaan.

Ismo Puljujärvi

Demokraatti

SYL:n kannanotossa mainittiin opiskelijoiden olevan ainoa ryhmä, jolla ei ole esimerkiksi palkallista kesälomaa, mikä olisi tarpeen opiskelijoiden jaksamisen kannalta.

Samalla kannanotossa viitattiin korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukseen, jonka mukaan kolmasosa opiskelijoista kärsii mielenterveyden ongelmista. Vastanneista 16 prosenttia kertoi kärsivänsä päivittäin jostain psyykkisestä oireesta esimerkiksi ahdistuneisuudesta, masentuneisuudesta tai uniongelmista.

Twitterissä alkoikin raivokas somekeskustelu siitä, miksi opiskelijoiden, joilla joidenkin keskustelijoiden mielestä on erinomaiset oltavat Suomessa, pitäisi ylipäänsä saada lomaa. Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi käytti Twitterissä opiskelijoista nimitystä “laiskanpulskeat syöttöporsaat” jakaessaan Helsingin Sanomien aiheeseen liittyvän kolumnin.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen vastuullisena johtajana toiminut, nykyisin eläkkeellä oleva, lääketieteen tohtori Kristina Kunttu näkee sukupolvien kokemusten törmäävän keskustelussa.

– Jokainen sukupolvi haluaa sitä omaa erinomaisuuttaan nostaa. Yhteiskunnalliset tilanteet ovat kuitenkin niin erilaisia, ettei niitä voi samalla tavalla mitata. Tuota (keskustelua) on aina tapahtunut, että “nykynuoriso” ja “nykyään on helpompaa”, Kunttu analysoi.

Ikäpolvien välillä voi Kuntun mielestä vaikuttaa myös se, miten yhteiskunnassa on suhtauduttu mielenterveysongelmiin.

Lisää aiheesta

– Jos katsotaan pitkällä aikavälillä vuosikymmenien taakse, niin ihmiset eivät ennen hakeutuneet vastaanotolle mielenterveysongelmien takia, koska ei osattu tai kehdattu. Välttämättä ei ollut edes palveluita, Kunttu kertoo.

SYL:n kannanottoa Kunttu pitää hyvänä keskustelunavauksena. Työssään lääkärinä hän kertoo huomanneensa paljon niitä opiskelijoita, jotka huhkivat töitä läpi kesän ilman mitään palautumista. Hän huomauttaa, ettei kesätyö ole välttämättä tänä päivänä ruumiillista, palauttavaa työtä, vaan se saattaa olla opintoihin liittyvää ammatillista työtä.

– Kyllä se mehut vie kenestä tahansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU