Politiikka

”Laki on toimimaton, mutta sitä ei tarvitse uudistaa” – STTK kummeksuu EK:n erikoista palautetta

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK esitti pari viikkoa sitten, että nykyinen yhteistoimintalaki pitää uusia täysin.

– Jos kritisoitte jotakin, esittäkää parempaa. Näin vaaditaan usein. Me teimme niin. Mitä me teemme lailla, joka on toimimaton?Nykyinen laki koetaan laajasti – eikä vain työntekijäpuolella – pelkäksi irtisanomislaiksi, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola perustelee.

STTK pilkkoisi yt-lain kahtia. Toiseen kokonaisuuteen tulisi laki yritystoiminnan muutoksista, kuten tuotannon uudelleenjärjestelyistä, liikkeenluovutuksesta ja työvoiman vähentämisestä. Kokonaisuus voitaisiin siirtää myös osaksi työsopimuslakia.

Aivan oman lakinsa ansaitsisi aito jatkuva vuoropuhelu, jolla edistettäisiin työhyvinvointia ja osaamista. Tavoitteena olisi Palolan mukaan entistä paremmat työyhteisöt. Laki koskisi kaikkia työpaikkoja eikä olisi määräaikoihin sidottu.

– En ole juurikaan kuullut, että yritys käynnistäisi yt-neuvottelut, joiden tarkoituksena olisi kehittää työpaikan toimintaa, hän huomauttaa.

Palola uskoo vahvasti, että yt-lain perusteelliselle myllerrykselle on tilausta.

– Uudistus lisäisi tuottavuutta työpaikoilla ja loisi paremman pohjan myös paikalliselle sopimiselle.

Kukaan ei suoraan sanonut, että tämä on surkea.

STTK on ehtinyt jo lobata yt-lain kokonaisuudistustaan niin hallitukselle kuin työnantajillekin.

– Kukaan ei ole suoraan sanonut, että tämä on surkea, Palola huomauttaa.

Hän sanoo jopa yllättyneensä, kuinka positiivista palautetta esitys on saanut poliitikoilta.

Kriittisintä kommenttia on tullut – yllätys, yllätys – Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta. Palolan mukaan viesti oli, että ”laki on toimimaton, mutta sitä ei tarvitse uudistaa”.

– Tämä on mielestäni aika erikoinen kommentti. Työnantajatkin kun haukkuvat nykyistä lakia kankekasi, jähmeäksi, byrokraattiseksi ja hallinnollisesti raskaaksi.

Hän pohtii, että jos laajasti yhteiskunnassa moititaan nykyistä lakia huonoksi, eikö sen romuttaminen olisi viisas teko.

STTK:n toiveena on, että lakiuudistus menisi läpi jo tällä hallituskaudella. Palola toteaa kuitenkin olevansa realisti.

– Työ- ja elinkeinoministeriö on tällä hetkellä aika kuormitettu. Jos lakia ei saada nyt uudistetuksi, pyrimme saamaan sen viimeistään seuraavien hallitusneuvotteluiden asialistalle.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat