Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Nykyinen yhteistoimintalaki ei toimi” – STTK haluaa kokonaisuudistuksen

Johtaja Katarina Murto ja puheenjohtaja Antti Palola esittelivät STTK:n valmistelemaa yhteistoimintalainsäädännön kokonaisuudistusta keskusjärjestön toimistolla Helsingissä tänään.

– Kun Suomen 100-vuotisjuhlia tänä vuonna vietetään, on tunnuksena slogan  “Yhdessä – Tillsammans”. Voisi ajatella, että mikäs sen sopivampi olisi työmarkkinauudistukseksi kuin uudistaa yhteistoimintalainsäädäntöä.

Näillä sanoilla STTK:n puheenjohtaja Antti Palola avasi työmarkkinainfon keskusjärjestön toimistolla Helsingissä tänään.

STTK esittää yhteistoimintalainsäädännön kokonaisuudistusta. Toimihenkilökeskusjärjestön tavoitteena on merkittävä rakenteellinen uudistus, joka muodostuu kahdesta kokonaisuudesta.

Toisen kokonaisuuden muodostaisi laki yritystoiminnan muutoksista (nykyisen yt-lain luvut 6-8: tuotannon uudelleenjärjestelyt, liikkeenluovutus ja työvoiman vähentäminen), jonka sisältö säilyisi pääosin entisellään tai siirrettäisiin osaksi työsopimuslakia.

Toinen kokonaisuus muodostuisi jatkuvan vuoropuhelun ja aidon yhteistoiminnan, työhyvinvoinnin edistämisen sekä osaamisen kehittämisen teemoista. Niiden osalta tulisi säätää kokonaan uusi laki työpaikan toiminnan kehittämisestä, sitä koskevista oikeuksista ja velvollisuuksista. Uuden lain soveltamisala ulottuisi kaikille työpaikoille ja sektoreille.

Uudesta yt-laista muodostuu Palolan visiossa jokaisen suomalaisen työpaikan “Katekismus”.

Puheenjohtaja Palolan mukaan yhteiskunnassa on laajalti sellainen käsitys – varsinkin palkansaajapuolella – että nykyinen yhteistoimintalaki ei toimi.

Lisää aiheesta

– Varsin useasti koetaan, että se on lähinnä irtisanomista ja väen vähennyslaki. Yleensä jos siitä puhutaan, se on jotakin negatiivista, hän huomautti infossa.

– Lain alkuperäiset tavoitteet työnantajan ja työntekijän vuorovaikutuksen edistämiseksi, työntekijöiden tiedonsaannin parantamiseksi ja pyrkimykset yhteistyössä kehittää työpaikan toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa yrityksen päätöksiin ovat hautautuneet.

Sen vuoksi STTK esittää perusteellista remonttia, ei pieniä kosmeettisia uudistuksia nykyiseen lakiin.

Palolan mukaan näin pystyttäisiin aidosti parantamaan työpaikan ilmapiiriä.

– Ja omalta osaltaan myös lisäämään esimerkiksi tuottavuutta, hän sanoi.

Palola kevensi, että kun uusi yt-laki on voimassa ja astunut käytännöksi, siitä muodostuisi jokaikisen suomalaisen työpaikan Katekismus.

– Positiivisessa mielessä ja vähän lainausmerkeissä sanottuna, hän tarkensi optimistista rinnastusta.

STTK:n hallitus hyväksyi maanantaina yhteistoimintalainsäädännön uudistamiseen liittyvät järjestön tavoitteet.

STTK-laiset liitot ovat yhtä mieltä siitä, että nykyinen yt-laki ei käytännössä toimi ja on tullut tiensä päähän.

Palola korosti, että keskusjärjestö on tehnyt omassa piirissään perusteellista valmistelua.

– Olemme ihan oikeasti tämän uudistamisen asialla ja uskomme, että se kannattaisi tehdä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE