Opinion

15.4.2025 11:00 ・ Uppdaterad: 15.4.2025 11:00

Lärdomar av valresultatet i Finland för Sverige

Topi Lappalainen
SDP:s partiordförande Antti Lindtman talar efter valsegern den 13 april 2025. I bakgrunden den socialdemokratiska röstmagneten i kommunalvalet i Helsingfors Eveliina Heinäluoma.

Sett från rikssvensk horisont blev resultatet av kommunal- och välfärdsområdesvalet i Finland en i grunden mycket stark missnöjemarkering mot Petteri Orpos borgerliga regering. Och snytingen är särskilt stor för högerpopulistiska Sannfinländarna och partiledare Riikka Purra, finansminister i regeringen Orpo och som nu fick nästan halverat väljarstöd.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Personligen är valresultatet också ett bakslag även för Ulf Kristerssons kompis, statsminister Orpo, Samlingspartiet. Det är säkert surt eftersom makten i bl.a. hans egen hemstad Åbo, liksom Egentliga Finlands välfärdsområde, nu går över till SDP. Och även så att den stora och viktiga industristaden Tammerfors nu åter blir styrt av SDP.

Utmärkt bra, liksom att i Helsingfors gjorde SDP ett rekordval och nu får nu lika många mandat som det där av tradition så starka Samlingspartiet. Så nu blir det jämnt skägg mellan SDP och Samlingspartiet i Helsingfors styre och beslutande organ. Kul så också för oss som bor i Stockholm med rött styre. Ännu roligare att besöka Helsingfors efter detta val!

Och roligt att också det andra viktiga välfärdsområdesvalet (regionvalet som handlar om social- och hälsovården samt räddningstjänsten) gick också bra för SDP, så att man även här blev Finlands klart största parti och ohotad etta, före Samlingspartiet. Allt medan väljarmissnöjet med regeringen och särskilt med finansminister Purra hos populistiska Sannfinländarna gick riktigt uselt. Här finns skäl att göra en rikssvensk parallell.

Det är rimligen något att dra lärdom av den så regeringssugna Jimmie Åkesson i högerpopulistiska Sverigedemokraterna, SD. Han som länge återkommande säger att han så gärna vill bli statsråd i en Ulf Kristersson-regering. Högerpopulistiska partier när de väl prövas i regeringsställning så får ofta mycket svårt att omsätta sin ofta så vidlyftiga och enkla lösningars retorik i konkret politik. Då förmår de bara ytterst sällan att behålla tidigare väljarstöd. Ofta slutar det, som nu för kaxiga Sannfinländarnas partiledare, finansminister Purra med missnöje och en rejäl käftsmäll från missnöjda väljare redan i nästa val. Så här finns något för SD:s statsrådssugna partiledare Jimmie Åkesson att ta lärdom av. Rimligen noga begrunda inför 2026 års riksdagsval i Sverige.

SD och Åkesson på tunga poster i en högst eventuell, ny borgerlig och Kristersson-ledd regering efter 2026 kan mycket väl rätt snart leda till ett halverat eller ännu mindre väljarstöd för populistiska SD. När den högerpopulistiska, enkla lösningar-retoriken väl prövat mot verklighetens hårda vardag i regeringsställning och återkommande kamp mot ”det möjligas konst” som varje regeringsställnings hårda möte med en vrång och oförutsägbar verklighet innebär. Ofta tidigare än man själv anar.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU