Nyheter

Laura Meriluoto och Minja Koskela vill bli Vänsterförbundets partiordförande

WIkimedia commons (Vänster), Riksdagen (Vänster)
(Från vänster till höger) Minja Koskela och Laura Meriluoto.

Frågan om vem som ska efterträda Anderssons succéår lyfter fram kandidater ur vänsterns riksdagsgrupp. Minja Koskela utmanas av Laura Meriluoto.

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

På fredagen meddelade Minja Koskela att hon tänker ställa upp för ordförandeposten i Vänsterförbundet. Koskela hade inte haft någon utmanare innan måndagen, då Laura Meriluoto i ett pressmeddelande klargjorde att hon tänker göra detsamma.

Koskela, 37, blev invald i riksdagen för första gången 2023, men har suttit i Helsingfors stadsfullmäktige sedan 2021. Hon är doktor i musik och verksamhetsledare för Suomen musiikkioppilaitosten liitto. Inom politiken började hon redan 2019 jobba för Vänsterförbundet som politisk expert.

– Målet med vänsterpolitik är att skapa en bättre framtid för de allra flesta i samhället. Vänsterrörelsen erbjuder inte bara ett alternativ till Samlingspartiets och Sannfinländarnas dystopi, utan en ljus framtidsvision: en politik som skapar en bättre vardag och ett bättre arbetsliv för alla, som möjliggör självförverkligande och som stärker samhällets skyddsnät, skrev Koskela på sin blogg efter att hon gick med i valet.

Hittills hade ordförandevalet klart sett ut som en enkel seger för Koskela, då hon var bland de tre mest populära kandidaterna för att efterträda Andersson enligt en undersökning som gjordes av Yle bland vänsterpolitiker tidigare i augusti. Dessutom så meddelade de andra två – Timo Furuholm och Veronika Honkasalo – under förra veckan, att de inte tänker ställa upp för posten.

Meriluoto, 39, blev invald i riksdagen samtidigt som Koskela. Hon har jobbat som sakkunnig på Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistys ry inom socialskyddsfrågor. Dessutom är hon fullmäktigeledamot i Kuopio stadsfullmäktige och invald i Norra Savolax välfärdsområde. Till utbildning är hon magister inom samhällsvetenskap, med fokus på sociologi.

– Den nuvarande högerregeringens världsbild är cynisk. Ekonomin och snabba vinster är viktigare än människors välbefinnande. Korrigerande åtgärder vidtas genom att straffa de svaga och belöna de rika. Välfärdsstaten sägs inte längre vara hållbar och offentliga tjänster ses som en börda. Det finns ingen internationell solidaritet från regeringen, som har vänt blicken stadigt inåt. Man blundar för klimatförändringen och förlusten av natur, skriver Meriluoto i sitt pressmeddelande.

– Genom mitt arbete och mina studier har jag lärt känna de mest utsatta människornas vardag och tjänster, och jag har arbetat mycket med hemlösa, missbrukare, psykiskt sjuka och fattiga. Dessa erfarenheter har öppnat vägen för mig att bli vänsterpolitiker, fortsätter hon.

Målet för kandidaterna blir att skapa en tydlig profil för ett vänsterparti som förlorat sin röstdrottning till Europaparlamentet.

Valet av en ny ordförande kommer officiellt att fastställas av Vänsterförbundets fullmäktige den 19-20 oktober i Helsingfors, eftersom partiets kongress hålls först nästa år. Koskela uttryckte på X att hon ser fram emot en demokratisk process tillsammans med sin partikollega. “För demokratins och partiets skull är det viktigt att diskutera vänsterns partilinjer och framtid”.

Flera kandidater kan ännu ställa upp i ordförandevalet innan den 1.9. Trots att Koskela hade en stark position medan Meriluoto inte ens fanns på listan i den ovannämnda undersökningen av Yle, hade också en stor andel vänsterpolitiker inte en tydlig preferens bland möjliga kandidater. Ordförandevalet kan därför utspela sig på alla möjliga sätt. Men om det blir antingen Koskela eller Meriluoto kommer nästa partiledare att fortsätta i Anderssons spår som en ung kandidat med en politik som ligger tydligt på vänstern i både socialpolitiska och ekonomiska frågor.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE