Nyheter

SFP backar i Yles partimätning, Samlingspartiet och SDP har högst stöd

Julia Kahelin, Wikimedia Commons
SFP de största förlorarna bland regeringspartierna i Yles nyaste partimätning.

SFPs stöd i Yles partimätning sjunker jämfört med förra månaden. Samlingspartiet och SDP är fortsättningsvis störst. Sannfinländarna fortsätter att återhämta en del av sitt stöd.

ABL

 

I augusti blev Samlingspartiet igen störst i Yles partimätning med 21,6 procent, 0,4 procentenheter högre än i juli och 0,8 enheter högre än i riksdagsvalet 2023. Partiet verkar ha gynnats av att leda regeringen genom verkställandet av regeringsprogrammet då de haft ett stöd på över 20 procent sedan augusti i fjol.

Däremot ökade också SDPs stöd sedan juli till 20,4 procent, 1,2 procentenheter bakom Samlingspartiet, vilket är inom felmarginalen på 2,0 procent. SDP fortsätter att tävla vid toppen med Samlingspartiet.

Trots ett katastrofalt resultat i Europaparlamentsvalet i juni på 7,6 procent och det lägsta resultatet i partimätningen sedan riksdagsvalet samma månad, har Sannfinländarna igen sett en liten ökning i sitt understöd i mätningen. Deras stöd ligger nu på 15,9 procent, vilket är 0,6 procentenheter högre än i juli. Däremot verkar partiet ändå inte gynnas av sitt medverkande i regeringen då detta ändå är 4,2 procent lägre än deras resultat i riksdagsvalet. Sannfinländarnas val att bryta mot sitt löfte att inte drabba låginkomsttagare med nedskärningarna verkar inte ha lönat sig.

Det Svenska folkpartiet har inte haft någon enorm fördel med deras nya partiordförande Anders Adlercreutz. Partistödet ligger på 3,6 procent, 0,3 procentenheter lägre än i juli och 0,9 procent lägre än deras resultat i riksdagsvalet. Partiet har igen blivit omkörda av Kristdemokraterna, som såg ingen förändring i deras understöd. Däremot har SFPs väljare visat i Europaparlamentsvalet att de deltar när det räknas, då de fick hela 6,17 procent av rösterna.

Efter ett otroligt resultat i Europaparlamentsvalet verkar Vänsterförbundet ha förlorat en del stöd. Partiets stöd minskade med 0,7 procentenheter och ligger därmed på 10,9 procent. Med en osäker framtid för partiet i och med Li Anderssons avgång som ordförande utan en tydlig efterträdare, kan stödet eventuellt väntas minska vidare.

De Gröna har ökat sitt stöd med 0,6 procentenheter, men ligger fortsättningsvis bakom vänsterförbundet. Partiets understöd på 8,9 procent är ändå 1,9 procent högre än i riksdagsvalet.

Centern, som har ökat sitt stöd med ungefär en procentenhet under året, gick ner med 0,3 enheter i mätningen jämfört med förra månaden. Partiets stöd på 11,9 procent är ändå 0,6 procentenheter högre än resultatet i riksdagsvalet. Centerns nya ordförande Antti Kaikkonen har aktivt kritiserat regeringens tillväxtpolitik under sommaren, men har också signalerat att han vill undvika polariseringen och “blockpolitik” i Finland.

Stödet för Hjallis Harkimos Rörelse Nu har nästan halverats på en månad. Partiets understöd sjönk från 1,9 procent till 1,0 procent.

De övriga partiernas stöd ligger på 2,1 procent, vilket är 0,3 procentenheter högre än i juli.

Opinionsundersökningen genomfördes av Taloustutkimus för Yle. 2 497 personer intervjuades och 1 827 uppgav vilket parti de stöder.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE