Huvudnyheter

Ledare: Framåt efter partikongressen

Foto: Topi Lappalainen
SDP står på tröskeln inför en ny storhetsperiod, skriver Topi Lappalainen i sin första ledare som tf. chefredaktör.

Återkomsten till ställningen som ledande regeringsparti har ingjutit framtidshopp i SDP och gett nycklarna till att förverkliga den socialdemokratiska visionen på hemmaplan och nya möjligheter att kunna agera på den globala scenen. På partikongressen i Tammerfors fick partiet en ledare i Sanna Marin som är hemma både i inrikes- och världspolitiken. Finland är ett litet land men vår SDP-ledda regering har möjligheten att fungera som inspirationskälla också utanför landets gränser, lite som fallet var med Sverige och Olof Palme i tiderna.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Ögonblicket är gynnsamt för att vara socialdemokrat i Finland. Partiet har länge sökt efter förnyelse som sker inom ramar av den egna välfärdspolitiska traditionen och känslan i Tammerfors var att pusselbitarna börjar falla i plats. Den allmänna uppfattningen om brittiska Labour har länge varit av ett parti som tärs av inre stridigheter mellan den tredje vägens företrädare som vill förnya partiet till något som är svårt att känna igen som Labour och traditionalisterna som vill bakåt till den gamla  politiken. Det är orättvist mot Labour att förenkla på det sättet men Boris Johnson skulle knappast sitta vid makten om det inte hade varit för den inre splittringen inom Labour före det senaste parlamentsvalet i Storbritannien.

 

I SDP känns det att partiet är på väg mot en större enighet än tidigare. Förnyelse är inte synonymt med högerpolitik här i Finland utan man kan tvärtom bygga med vänsterpolitiken som grund och komma med nya hållbara lösningar. Den nuvarande regeringskonstellationen påminner om de gamla rödmylletiderna då vänsterpolitiken verkligen hade relevans för samhällsbygget. SDP:s starkare miljöpolitiska prägel påminner i sin tur om tiderna när Matti Ahde och Kaj Bärlund var de första miljöministrarna i Finland.

 

De historielösa riskerar att upprepa sina misstag, medan ett livskraftigt parti kan vara stolt över sin historia och finna inspiration där utan att vara bakåtsträvande eller nostalgisk för den skull.”

 

På många sätt håller SDP på att återskapa sig som ett framtidsparti med många av de finaste stunderna i partiets historia som inspirationskällor. Det borde egentligen vara självklart att kännedom om sin historia ger kunskaper i hur man möter framtidens utmaningar. De historielösa riskerar att upprepa sina misstag, medan ett livskraftigt parti kan vara stolt över sin historia och finna inspiration där utan att vara bakåtsträvande eller nostalgisk för den skull.

 

För min del innebär ställningen som tf. chefredaktör nya utmaningar. Det är en dröm som har gått i uppfyllelse att få lotsa ABL som ett språkrör för socialdemokratin på svenska i Finland. Det stabila arbete som Lukas Lundin har utfört under det gångna året underlättar övergången till den nya rollen. Och det är med stolthet jag vikarierar Johan Kvarnström som höjde ABL:s profil innan han blev invald i riksdagen. Må samma anda av förnyelse blåsa på ABL:s spalter som utmärker resultaten av partiets digra programarbete.

 

ABL är det svenska språkröret för ett framåtblickande parti som kan sin historia, är kapabelt att lära sig av sina misstag och tar de framtida utmaningarna med ödmjukhet. Socialdemokratin har nått en punkt av självinsikt som ger en känsla av att vi som statsbärande parti har politiken för 2020-talet men tiderna är svåra och det här året 2020 blev mycket annorlunda än tilltänkt med tanke på coronapandemin. Ingenting kan tas för givet i dessa turbulenta tider men SDP står på tröskeln inför en ny storhetsperiod. Det förutsätter en anda av enighet som baserar sig på öppen diskussion, ett ledarskap som lyssnar till gräsrötterna men vågar ändå leda framifrån. Det förekom en påtaglig känsla i Tammerfors att SDP har ett sådant ledarskap. Nu gäller det att behålla lugnet och tackla de svåra utmaningarna som den exceptionella tiden innebär. På ABL:s spalter får ni läsa hur SDP klarar sig som ett statsbärande parti och ledande regeringsparti.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE