Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

3.10.2019 11:39 ・ Päivitetty: 3.10.2019 11:39

Liitto kiittää Kiurua ponnekkaasta toiminnasta: ”Hoitajat voivat keskittyä hoitamiseen, joka on heidän ammattinsa”

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytyväinen esitykseen henkilöstön määrästä vanhuspalveluissa.

Demokraatti

Demokraatti

– Hoiva- ja tukitöiden erittely on merkittävä parannus. Hoitajat voivat keskittyä hoitamiseen, joka on heidän ammattinsa, hän toteaa tiedotteessa

Asiantuntijatyöryhmän esityksen mukaan lakiin kirjattaisiin 0,7:n hoitajan minimimitoitus vanhusten ympärivuorokautiseen tehostettuun hoivaan – eli niihin paikkoihin, jossa vanhukset viettävät viimeiset vuotensa. Super on ajanut muutosta jo vuosien ajan. Myös valvovat viranomaiset ovat todenneet kipeän tarpeen lain muuttamiseen kevään hoivakriisin myötä.

Esityksen päätavoitteena on turvata laadukkaat palvelut, jotka mahdollistavat arvokkaan ja mielekkään elämän, sekä parantaa potilasturvallisuutta varmistamalla hoivatyötä tekevän henkilöstön riittävyys.

Paavola kiittää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.)

– Hän on vienyt asiaa ponnekkaasti eteenpäin.

”Tämä on merkittävä parannus hoitajien jaksamiselle.”

Lisää aiheesta

Tukityöt, kuten siivous, ruoan valmistus sekä pyykki- ja kiinteistöhuolto eivät kuulu hoitajien tehtäviin. Super on hyvillään, että hoitajat saavat keskittyä vanhusten avustamiseen päivittäisissä toiminnoissa. Hoitajien työhön laskettaisiin hoitoon, huolenpitoon ja kuntoutukseen liittyvät tehtävät sekä asiakkaan palveluntarpeen arviointi ja kirjaukset.

– Tämä on merkittävä parannus hoitajien jaksamiselle, sillä näin hoitotyölle on enemmän aikaa. Riittävä hoitohenkilöstön määrä on olennaista hoidettaville, koska ympärivuorokautinen hoito on elämän loppuvaiheen hoitoa, Paavola muistuttaa.

Esityksen mukaan laki tulisi voimaan 1.8.2020, jolloin kaikissa ympärivuorokautisen tehostetun hoivan yksiköissä tulisi olla vähintään viisi hoitajaa kymmentä asiakasta kohden. Mitoitus 0,7 tulisi voimaan 1.4.2023 alkaen. Jos asiakkaan kunto heikkenee, hoitajien määrää tulee tarkistaa ylöspäin.

– Jotta laadukkaat ja turvalliset palvelut voidaan taata, täytyy koulutettuja ammattihenkilöitä olla vastaisuudessakin vastaamassa monisairaiden asiakkaiden tarpeisiin. Jo nyt laki määrää, että henkilöstön määrän, koulutuksen ja tehtävärakenteen tulee vastata asiakkaiden tarpeita, Paavola painottaa.

”Lähihoitajilla on velvollisuus tuoda epäkohtia esiin.”

Tänään julkistetussa esityksessä ei arvioida palvelujen valvonnan kehittämistä. Esitys antaa Superin mielestä kuitenkin välineitä valvontaan.

– Uuden lain perusteluissa on avattu yksityiskohtaisesti, mitä laki tarkoittaa. Suosittelen lukemaan ne tarkasti. Perustelut auttavat viranomaista toteuttamaan valvontaa. Lähihoitajilla on velvollisuus tuoda epäkohtia esiin ja liittona me autamme, mikäli tilanne niin vaatii, Paavola toteaa.

Superiin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU