Huvudnyheter
17.8.2024 14:33 ・ Uppdaterad: 17.8.2024 20:21
Oro över regeringens utrikes- och inrikespolitik uttrycks under FSD:s sensommarmöte
Arbetarbladet observerade Finlands Svenska Socialdemokraters första styrelsemöte för hösten i somriga Jakobstad. Under mötet betonades både regeringens politik och frågor som partiet borde betona starkare.
Mötesordförande (och första vice ordförande i FSD) Anna Caldén öppnade mötet efter en gemensam middag med de som deltog på plats. FSD:s styrelseordförande Dimitri Qvintus började med att informera om det aktuella som partistyrelsen har diskuterat. Styrelsemedlemmarna instämde med den tidigare kritik som FSD har riktat mot avvisningslagen som en majoritet av partiets riksdagsledamöter röstade för innan sommarsemestern. Partiets agerande inom frågan lyftes fram som något som kan ha långsiktiga följder för Socialdemokraternas förtroende bland väljarna. Därtill så opponerade sig flera styrelsemedlemmar till hur de interna processerna för behandlingen av lagen utspelade sig.
Efter rapporten från partistyrelsen inleddes den allmänpolitiska debatten av Qvintus. Han började med att tangera de ekonomiska utmaningarna som landet befinner sig i och hänvisar speciellt till finansministeriets budgetförslag inför 2025.
– Man kan inte skära sig ur den ekonomiska situationen där Finland befinner sig. Regeringen har redan fattat beslutet att den vägen som de har valt är rätt, fastän man märker att det inte fungerar, uttrycker Qvintus.
Qvintus övergick till SDP:s skuggbudget som kommer att presenteras under hösten och betonade att den också ska undvika att skära inom specifika områden. Han argumenterade att vissa frågor har ett symbolvärde som partiet måste beakta för att uppehålla dess principer.
– Det är viktigt att vi håller fast vid våra centrala vallöften, att inte göra nedskärningar i utbildning, social- och hälsovården samt socialskyddet. Vi ska visa att det är möjligt att anpassa ekonomin utan att göra nedskärningar i de tre centrala sakerna inom välfärdsstaten.
– Det ska vara partiets mål att människor känner igen socialdemokraterna som det viktiga partiet när det gäller de här sakerna.
Därtill lyfte Qvintus fram att vi måste samtidigt fokusera på frågor inom den internationella säkerhetspolitik, men också kommunal- och välfärdsområdesvalen.
– Det är jätteviktigt att vi får ett bra resultat i valet. Ingenting annat än att vi är landets största parti i valet är tillräckligt. Det ska vara vårt mål och det måste vi lyckas med, säger han.
– Vi ska tala med så många som vi bara kan för att komma med som kandidat eller i valarbetet överlag. Vi måste få både utländska och unga kandidater som deltar i varje kommun och välfärdsområde.
Caldén fortsatte den allmänna debatten med att främst fästa uppmärksamhet vid nedskärningarna inom organisationer som hör till tredje sektorn, samt osäkerheten som detta skapar för de organisationer som får finansiering via social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA. Speciellt fokus lägger hon vid social- och hälsovårdsminister Kaisa Juusos uttalanden till Yle om att hon är “nöjd med de sparkraven som finansministeriet har ålagt oss”.
– Hur kan det finnas en social- och hälsovårdsminister som uttalar sig på det här sättet och inte känner igen värdet av den tredje sektorn? undrar Caldén.
Rebecca Åkers instämmer med Caldéns bedömning av regeringens planer för den tredje sektorn.
– Den offentliga sektorn skulle inte klara sig utan den tredje sektorn. De har kompetens inom bland annat psykisk hälsa, rehabiliterande vård och funktionsvariationer som det inte finns inom den offentliga sektorn. Om man minskar på det så måste man helt bygga upp annat från grunden, tycker Åkers.
Inom samma ämne lägger Annika Hautala också till att det finns en viss oro, bland annat i Jakobstad, som kommer från att gå miste om service från tredje sektorn som det inte finns någon ersättning för.
Larsevik Häggman uttrycker uppskattning för Nasima Razmyars linje om utrikespolitiken i mellanöstern.
– Utan Nasima skulle partiet inte ha varit synlig i debatten kring Gaza överhuvudtaget, tycker han.
– Vi kan inte ha dubbla kriterier i den här frågan. Vi fördömer det som händer i Ukraina men inte på samma sätt som det som händer i Gaza.
Häggman lyfter också fram en diskussion om kärnvapen och regeringens otydliga framtoning kring rollen som kärnvapen kan spela i Finlands framtida säkerhetspolitik.
– Stubb sade under valkampanjen att han stöder stationeringen av kärnvapen i Finland, men Orpo har varit otydlig om saken i sin uttalanden. I och med att lagen om kärnkraft utvidgas finns det en klar risk att kärnvapenfrågan öppnas upp igen, varnar han.
Invandringspolitiken och “tremånadersregeln” om uppehållstillstånd som grundar sig i arbetsförhållanden tycker Åkers att partiet borde aktivt diskutera och motstå.
– Det är en sådan politik som bara Sannfinländarna stöder och är något vi måste komma bättre fram och kritisera. Både ekonomiskt och i relation till hur vi behandlar människovärde är principen problematisk.
– Permanent bosatta människor i Finland har också rätt att delta i val på lokalnivå, och vi borde uppmana de som har utländsk bakgrund att ställa upp samt rösta, anser Åkers.
Dimitri Qvintus avslutade diskussionen med att återgå till den rollen som Finland ska spela på världsarenan.
– Vi måste vara konsekventa och kräva att Finlands regering skulle visa exempel till både EU och NATO.
Mötet fortsatte med att gå igenom ett antal relevanta ärenden för FSD. Mötestidtabellen bekräftades inför hösten. I samband med partikongressen 2026 kommer partiets stadgar att uppdateras. En grupp ska tillsättas bestående av en medlem från alla partidistrikt för att ta sig an uppdraget. Häggman utsågs till posten och kommer att representera FSD i gruppen.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.