Kultur

LittFest och Vetenskapskarnevalen bjuder på mångsidigt program i Vasa

Foto: Topi Lappalainen

Arbetarbladet har tagit del av presskonferensen den 7 november som gäller Vasa LittFest och Vetenskapskarnevalen i Vasa 16-18.11.

Nicko Smith

Arbetarbladet

 

 

Kulturproducenten för Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster och Vasa LittFest Geir Byrkjeland hälsade oss välkomna till pressträffen och berättade att Vasa LittFest börjar onsdagen den 15 november och att det är en tvåspråkig litteraturfestival som fungerar på det sättet att de inbokade författarna får prata sina egna modersmål.

– Vi besöks bland annat av aktivisten och ekologen Pella Thiel på torsdag som ska prata om sin nya bok Naturlagen: om naturens rättigheter och människans möjligheter som är skriven tillsammans med Henrik Hallgren (Volante förlag). Vi kommer även att dela ut ett nytt litteraturpris på torsdag som lanserats av Svenska Österbottens Litteraturförening. Priset kommer ges till en författare som skriver om litteratur som tar fasta på någonting i samhället och som tidigare inte fått den uppmärksamhet som hen förtjänat.

– Vi har även en panel under samma kväll där Rosanna Fellman, Emma Ahlgren och Alfred Backa diskuterar om att utmana konventionerna med sitt skapande och se kritiskt på samhället och kulturfältet. På fredag börjar vi med en litteraturlunch i dramasalen, där det delvis är fokus på teaterskrivande och om hur man drar fram text och skrivande i olika sammanhang utöver klassiskt författarskap.

Geir berättar vidare att under lördagen så spenderas hela LittFest i dramasalen i huvudbiblioteket, där bland annat Ulla Donner kommer att diskutera sitt senaste verk Den naturliga komedin med Yukiko Duke. All information om evenemanget finns på internet.

Efter att Geir hade presenterat en del om det kommande utbudet på Vasa LittFest fortsatte producenten för Vetenskapskarnevalen Nina Edgren-Henrichson att berätta om deras evenemang som arrangeras den 17 och 18 november. De kommer ha tre scener: I Rewells aula och på Ritz som kommer att livestreamas och på restaurang Loftet, där evenemangen spelas in som poddar som kommer sändas efteråt.

Nina fortsätter att berätta att de har 77 olika program och över 150 forskare som deltar i Vetenskapskarnevalen, uppdelat på program som är 25 och 15 minuter långa.

– Vi har bland annat föreläsningar på fredagen som t.ex.: Spetsforskning – vad är det? Kan människa och natur samarbeta för att återställa den ekologiska balansen? När AI blir konstnär och författare. Vi har även en poesiföreläsning om ungas tankar om tid på lördagen och Varför bråkar vi om de österbottniska ortnamnen? samma dag. På fredag i Rewell kommer även Åbo Akademis kanslerpris att delas ut som en extra programpunkt.

Bland de talare som kommer till Vetenskapskarnevalen som kommer pågå parallellt med Vasa LittFest kommer bland annat professor Åsa von Schoultz och pratar om det politiska läget och universitetslektorn Ilmari Käihkö om kriget i Ukraina. Professor Alf Rehn från Syddanska universitet i Odense kommer prata om innovationer och Ebba Witt-Brattström från Helsingfors universitet om par i författarskap (Martinsons och Tikkanens). All information om programmen på Vetenskapsfestivalen finns att läsa på svenska, finska och engelska.

Presskonferensen hölls på Ritz i Vasa. (Foto: Nicko Smith)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE