Politiikka

LM:n kysely paljastaa: Hallitus pitää jääräpäisesti kiinni aktiivimallistaan – SDP:ltä sataa sapiskaa

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Poliittinen lakko, mielenosoitus tai kansalaisaloite ei ole kääntänyt hallituspuolueiden kansanedustajien päätä, selviää Lännen Median kyselystä.

Hallituksen kansanedustajista 93 prosenttia säilyttäisi aktiivimallin. Opposition edustajista puolestaan 89 prosenttia luopuisi aktiivimallista.

Lännen Median kyselyyn vastasi yhteensä 101 kansanedustajaa eli yli puolet edustajista.

Hallituspuolueista etenkin keskustan kansanedustajat ovat valmiita tarvittaessa muokkaamaan aktiivimallia, kun siitä saadaan kokemuksia.

– Työllisyyden paraneminen on tärkeää. Mallissa on kuitenkin korjattavaa, mikä olisi tehtävä, kun pahimmat puutteet selviävät, kansanedustaja Niilo Keränen (kesk.) toteaa LM:lle.

– Näyttää, ettei aktiivimalli toimi kaikissa maakunnissa työpaikkojen puutteen vuoksi, Lasse Hautala (kesk.) kertoo puolestaan.

Hallitus on linjannut, että se tarvittaessa muuttaa aktiivimallia. Siitä ei kuitenkaan olla missään nimessä luopumassa, kuten kyselynkin tulos kertoo.

Valtaosa opposition kansanedustajista luopuisi aktiivimallista.

– Aktiivimalli kohtelee työttömiä eriarvoisesti asuinpaikasta riippuen, jos ei pääse aktivointitoimien piiriin, Mika Kari (sd.) sanoo.

Oppositiopuolueista ainoastaan RKP jakaantuu, sillä lähes puolet sen kansanedustajista tukee aktiivimallia.

Aktiivimalli tulee vielä varmasti eduskunnan eteen, sillä aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt yli 140 000 allekirjoitusta.

Lännen Median kyselystä selviää, että kaksi kolmasosaa kansanedustajista kokee, että nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä hidastaa työllistymistä jonkin verran tai erittäin paljon.

”Ihmisiä tippuu toimeentulotuelle”.

Hallitus oli yksimielisempi sosiaaliturvan ongelmista, kun taas oppositiossa mielipiteet jakaantuivat tasaisemmin.

SDP, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit näkivät sosiaaliturvan kannustavan työllistymiseen muiden puolueiden kansanedustajia useammin.

SDP:n kansanedustajat vastasivat LM:n kyselyyn muun muassa näin:

– Työttömiltä ei voi vaatia aktiivisuutta, jos julkinen valta on passiivinen, Timo Harakka korostaa.

– Leikkaus kohdistuu pitkäaikaistyöttömiin ja osatyökykyisiin ihmisiin, joille siitä uhkaa tulla pysyvä tulonleikkaus. Ihmisiä tippuu toimeentulotuelle, Ilmari Nurminen muistuttaa.

– Sotii oikeustajua vastaan, että työtöntä rangaistaan työttömyysturvan leikkauksella, jos hän aktiivisesta etsimisestä huolimatta ei löydä työpaikkaa. Kansalaisaloitteen myötä asia palaa eduskuntaan ja toivon, että silloin hallitus löytää järjen ja sydämen ja peruu mallin, Pia Viitanen painottaa.

– TE-toimistojen resurssit ovat niin huonoja, ettei siellä toimivilla asiantuntijoilla ole mitään mahdollisuutta henkilökohtaiseen auttamiseen. Hallituksen paljon kehumat haastattelutkin toteutetaan netin kautta. Merja Mäkisalo-Ropponen huomauttaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat