Politiikka
9.11.2017 09:41 ・ Päivitetty: 9.11.2017 09:41
Lobbarit kaipaavat avoimuutta: ”Kansanedustajia koskeva lobbausrekisteri on tähän ensimmäinen askel”
Useat vaikuttamisviestintää tekevät konsulttitoimistot, ammattiliitot ja edunvalvontajärjestöt kannattavat avoimempaa lobbausta ja ovat ilmaisseet tukensa Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitteelle.
Kansalaisjärjestöt Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland käynnistivät lokakuussa kansalaisaloitteen, joka loisi ensimmäistä kertaa lobbausrekisterin Suomeen. Kansalaisaloite yhtenäistäisi kansanedustajien sidosryhmätapaamisten julkistamista, ja suojaisi samalla tavallisten kansalaisten yksityisyyden.
Nyt mukaan on liittynyt laaja joukko vaikuttamistyötä tekeviä toimijoita. Tukensa kansalaisaloitteen tavoitteille ovat ilmaisseet muun muassa viestintätoimistot Ellun Kanat, Eurofacts, Hill & Knowlton Strategies, Kreab, Miltton Networks, Pohjoisranta Burson-Marsteller, Rud-Petersen Public Affairs, Tekir ja Vapa-media.
Eri ammattiliitoista, edunvalvontajärjestöistä ja kansalaisjärjestöistä Ehkäisevä päihdetyö EHYT, Finanssiala, Markkinoinnin, teknologian ja luovuuden liitto MTL, SAK, STTK ja SYL kannattavat avoimia lobbauskäytäntöjä ja näkevät Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitteen tärkeänä avauksena. Jo aiemmin kansalaisaloitteelle tukensa ovat ilmaisseet kansalaisjärjestöt kuten Finnwatch ja kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa.
”Kattavaa lobbausrekisteriä kannatetaan laajasti vaikuttamistyön tekijöiden keskuudessa. Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä lobbaus läpinäkyväksi. Kansanedustajia koskeva lobbausrekisteri on tähän ensimmäinen askel”, sanoo toiminnanjohtaja Teemu Ropponen Open Knowledge Finlandista tiedotteessa.
“Keskustelu vaikuttamistyön avoimuudesta on vilkastunut ja tarve avoimuudelle on ilmeinen. Lainsäädäntö- ja vaikuttamistyön avoimuudessa mitattuna Suomi ei ole mikään mallioppilas, vaan tekemistä on ja paljon”, sanoo puheenjohtaja Joonas Pekkanen Avoimesta ministeriöstä.
Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloite kerää kannatusilmoituksia 12.4.2018 saakka. Aloitteen voi allekirjoittaa www.kansalaisaloite.fi -sivustolla.
Lisää aiheesta
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.