Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Luulitko, että työttömien kyykytys olisi loppunut tähän? – Ehei, työministeri paljastaa AL:ssä, että lisää ja rankempaa on tulossa

Työministeri Jari Lindström (sin.) etsii uusia keinoja työttömien patistelemiseksi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) vahvistaa Aamulehdelle, että hallitus aikoo antaa aktiivisesta työnhakupakosta lakiesityksen eduskunnalle tämän vuoden kuluessa.

Tähän mennessä rajusta kyykytyksestä on ollut liikkeellä vain kuulopuheita. Tänään saatiin ensimmäinen ministeritason vahvistus asialle.

–Tarkoitus on antaa lakiesitys eduskunnalle vuoden 2018 aikana. Aikataulu tietysti tarkentuu prosessin edetessä, Lindström toteaa.

Aktiivisen työnhaun on tarkoitus olla työttömyysturvan aktiivimallin jälkeen seuraava askel hallituksen työmarkkinapolitiikassa.

Asiasta on jo järjestetty lausuntokierros viime kesänä. Asiasta on aiemmin puhunut mm. Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) mm. Demokraatti.fi:ssä.

– Eikä tässä vielä kaikki: työministeri Jari Lindström (sin.) valmistelee parhaillaan lisää työttömiin kohdistuvaa kuritusta. Ensi keväänä on tulossa aktiivisen työnhaun malli, joka edellyttää, että työttömän pitää kolmen kuukauden aikana hakea vähintään 12:ta työpaikkaa ja raportoida joka viikko netissä sähköisesti karenssien uhalla, Taavitsainen sanoi joulun alla Demokraatissa.

AL:n mukaan työ- ja elinkeinoministeriö valmisteli viime vuonna aktiiviseen työnhakuun liittyviä lakimuutoksia osana kasvupalvelu-uudistusta ja TE-toimistojen tehtävien siirtämistä maakunnille.

Lisää aiheesta

Lausuntokierrokselle lähti esitysluonnos, jonka mukaan työttömällä olisi jatkossa velvoite hakea vähintään 12 työpaikkaa kolmessa kuukaudessa eli yhtä työpaikkaa viikossa. Lisäksi työttömän pitäisi raportoida työnhaustaan kerran viikossa verkossa. Aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä langetettaisiin työttömälle 60 päivän korvaukseton karenssi.

Jos aktiivisen työnhaun laiminlyönnistä asetettaisiin 60 päivän korvaukseton määräaika, se syrjäyttäisi aktiivimallin mukaisen työttömyysetuuden alentamisen 4,65 prosentilla.

Hallitus voi halutessaan antaa lakiesityksen eduskunnalle nopeastikin, koska asiasta on jo  järjestetty lausuntokierros.

– Asiasisällöllisesti valmistelu on vielä kesken, enkä voi kommentoida keskeneräistä prosessia. Aikataulun suhteen emme ole lyöneet mitään lopullista päivämäärää lukkoon, ministeri Lindström kertoo AL:ssä.

SAK: Kolmikantakeskustelut luvattu

Suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan hallituksesta on kerrottu työmarkkinajärjestöille, että asiasta keskusteltaisiin keväällä kolmikantaisesti.

SAK:n Eloranta ei aseta suuria toiveita keskusteluille hallituksen kanssa.

–Kokemus on osoittanut, että hirveästi niillä ei ole ollut merkitystä. Ehkä voisi edellyttää, että tämä asia valmisteltaisiin huolellisemmin ottaen huomioon työttömyysturvan aktiivimallista tullut kansalais- ja asiantuntijapalaute, hän sanoo.

Eloranta arvioi aktiivisen työnhakupakon lisäävän byrokratiaa.

–Pian vaaditaan työttömiltä työnhakijoilta tupla-aktiivisuutta. Toisaalta pitäisi olla töissä ja toisaalta tehdä pakkohaku, jotta voi työttömyysetuutensa säilyttää. Karensseilla ja sanktioilla uhkaavat myös eri tahot: Kela ja työttömyyskassat aktiivimallissa ja TE-toimistot aktiivisessa työnhaussa. Järjestelmää pitäisi yksinkertaistaa ja byrokratiaa vähentää. Nyt kuljetaan toiseen suuntaan, Eloranta kritisoi AL:ssä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE