Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Maailman suurimmat asekauppiaat turvaavat omat bisneksensä YK:n turvallisuusneuvostossa

Lähes kaikki maailman asekaupan kärkimaat istuvat YK:n turvallisuusneuvostossa nyt tai lähivuosina.

Turvaneuvoston perusviisikko, veto-oikeudella varustetut pysyvät jäsenet Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat ovat kaikki merkittäviä asekauppiaita. Vuosina 2016–2018 vaihtuvien jäsenten joukossa ovat eri aikoina alkavin kaksivuotiskausin isot aseviejät Espanja, Ukraina, Italia ja Hollanti.

Kokonaan turvaneuvoston ulkopuolella on asekaupan kärkikymmeniköstä vain Saksa, jota ei ole koskaan valittu sen jäseneksi.

Tukholman kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen (Sipri) asiantuntija Pieter Wezeman ei pidä tilannetta lainkaan yllättävänä, koska suurimmat aseviejät istuvat turvaneuvostossa pysyvästi. USA:n ja Venäjän kontolla oli vuonna 2015 yhteensä 58 prosenttia asekaupasta. Kiina ja Ranska olivat tilastossa sijoilla kolme ja neljä.

Control Arms -järjestön johtaja Anna Macdonald muistuttaa, että turvaneuvoston pitäisi nyt ratkoa kriisejä Syyriassa ja Jemenissä, joissa soditaan pääasiassa jäsenmaiden aseilla ja paikoin myös osanotolla.

Turvaneuvoston jäsenet eivät usein kaavaile itseään koskevia asevientikieltoja. Kieltoa on sen sijaan suunniteltu Etelä-Sudaniin, joka ostaa pääasiassa vanhoja ja käytettyjä aseita sieltä, mistä halvimmalla saa, Wezeman kertoo.

Asevientitilastossa sijalla 12 oleva Ruotsi aloittaa kaksivuotisen kautensa turvaneuvostossa tammikuussa 2017. Wezemanin mukaan kotimainen painostus on saanut maan vähentämään asevientiään Jemenissä sotivaan Saudi-Arabiaan.

Lisää aiheesta

IPS – Lyndal Rowlands

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE