Ulkomaat
4.2.2020 12:41 ・ Päivitetty: 4.2.2020 12:51
Maailman terveysjärjestö WHO: Koronavirus, joka on levinnyt yli 20 maahan, ei ole pandemia – ainakaan vielä
YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että se ei määrittele koronavirusta tällä hetkellä pandemiaksi. WHO kommentoi asiaa Genevessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Järjestö on aiemmin julistanut viruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.
Koronavirus on levinnyt yli 20 maahan. Kiinassa virukseen on kuollut 425 ihmistä. Manner-Kiinan ulkopuolella virukseen on kuollut kaksi ihmistä. Sunnuntaina yksi mies kuoli tautiin Filippiineillä. Tänään vahvistettiin toinen kuolemantapaus Kiinan itsehallintoalueella Hongkongissa.
Hongkongissa kuollut mies oli oleskellut Kiinan Wuhanissa, josta virus lähti leviämään. Filippiineillä menehtyneellä oli myös yhteyksiä Wuhaniin.
Yhteensä tartuntoja on Kiinassa yli 20 400. Viruksen uskotaan lähteneen leviämään joulukuussa Hubein maakunnassa sijaitsevan Wuhanin kaupungin torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä.
Maanantaina koronaviruksen kuolonuhrien määrä Manner-Kiinassa ylitti jo 2000-luvun alun sars-epidemian uhriluvun.
Kiinan poliittinen johto on myöntänyt, että sen reagoimisessa viruksen leviämiseen on ollut puutteita. Maanantaina Kiina ilmoitti tarvitsevansa pikaisesti muun muassa suojamaskeja, -pukuja ja -laseja estämään koronaviruksen leviämistä.
Lukuisia Kiinan kaupunkeja on eristetty viruksen takia.
Lisää aiheesta
– Toivomme, että niin Hubein kuin muiden alueiden toimenpiteet pysäyttävät viruksen leviämisen ja pääsemme siitä eroon, sanoi WHO:n edustaja Sylvie Brand.
Hongkongissa lakkoillaan protestina hallinnon toimille
Kiinan itsehallintoalueella Hongkongissa lääkärit ja sairaanhoitajat ovat lakkoilleet kritisoidakseen hallinnon toimia koronaviruksen leviämisen estämisessä.
Lakkoilijat vaativat, että Hongkongin ja Manner-Kiinan vastainen raja suljetaan. Sulkemisella halutaan estää koronaviruksen leviäminen.
Hongkongin virnaomaiset ovat jo sulkeneet joitakin rajanylityspaikkoja. He ovat kuitenkin vastahakoisia sulkemaan koko rajaa.
Lakon myötä sairaaloista on puuttunut noin 4 400 työntekijää.
F1-kisa vaarassa
Virusepidemialla uskotaan olevan merkittäviä vaikutuksia Kiinan talouteen. Pörssikurssit maassa ovat sukeltaneet, ja monen kansainvälisen yrityksen tuotantoketjut ovat vaarassa, sillä suuri osa maailman teollisuustuotannosta tehdään juuri Kiinassa.
Useat maat ovat asettaneet porttikiellon kiinalaisille tai Kiinassa oleskelleille ulkomaan kansalaisille. Monet lentoyhtiöt, kuten Finnair, ovat keskeyttäneet kaikki lentonsa Kiinaan.
Koronaviruksen takia useita Kiinaan suunniteltuja urheilutapahtumiakin on jo peruttu tai siirretty, esimerkiksi maaliskuulle Nanjingiin kaavaillut yleisurheilun halli-MM-kisat siirrettiin ensi vuoteen.
Huhtikuinen formula ykkösten Kiinan gp:kin on vaarassa viruksen takia. Kauden neljäs kilpailu on tarkoitus ajaa Shanghaissa 19. huhtikuuta. Red Bull -tallin päällikkö Christian Horner kertoi maanantaina Autosportin mukaan, että F1-tallit keskustelevat keskiviikkona mahdollisista toimenpiteistä Kiinan gp:n suhteen.
Risteilijä karanteenissa Japanissa
Japani on pannut karanteeniin yli kolmea tuhatta ihmistä kuljettavan risteilyaluksen koronavirusvaaran vuoksi.
Diamond Princess -risteilijä pantiin karanteeniin Jokohaman satamassa tiistaina sen jälkeen, kun yhdellä aluksesta jo poistuneella matkustajalla todettiin virustartunta Hongkongissa. 80-vuotias mies oli poistunut risteilijältä viime viikolla.
Aluksella on 2 500 matkustajaa ja tuhat miehistön jäsentä. Terveysviranomaiset ovat olleet laivassa tarkastamassa siellä olijoiden kuntoa.
Risteilijä saapui Jokohamaan maanantai-iltana. Kyodo-uutistoimiston haastatteleman matkustajan mukaan matkustajille on kerrottu, että laivan lähtö siirtyy vuorokaudella.
Parikymppinen, äitinsä kanssa matkustava nainen kertoi japanilaiselle TBS-televisioyhtiölle tiistaina, että kaikkia matkustajia on pyydetty pysymään hyteissään ja odottamaan virustestejä. Nainen sanoi odotelleensa testaajia hytissään maanantaista saakka.
Laiva asetettiin karanteeniin myös lauantaina Nahan satamassa maan eteläosassa.
Japani on lauantaista saakka kieltänyt maahantulon ulkomaiden kansalaisilta, jotka ovat oleskelleet Kiinassa Hubein maakunnassa viime viikkoina. Pääsy maahan on estetty myös niiltä Kiinan passin haltijoilta, joiden passi on myönnetty Hubeissa.
Japanin terveysministeriön mukaan maassa oli todettu maanantaihin mennessä koronavirus 20 ihmisellä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.