Norden

Maj Britt Theorin var en orädd agitator för freden

Wikimedia Commons
Sverige, socialdemokratin, fredsrörelsen och kvinnorörelsen har i och med Maj Britt Theorins borgång förlorat en ledande förgrundsgestalt, skriver Stellan Andersson och Gunnar Lassinantti.

Maj Britt Theorin har avlidit 88 år gammal och sörjs närmast av barnen Eva, Åse, Martin och Magnus med familjer. Hon föddes i Göteborg, gick med i SSU som 17 åring, i socialdemokratiska kvinnoförbundet på 1950-talet, där hon tog starkt intryck  av ordföranden Inga Thorssons kamp mot en svensk atombomb.

ABL

 

 

Efter realexamen blev hon kontorist och engagerade sig tidigt i fredsarbetet.  Tillsammans med maken Rolf, senare socialdemokraternas organisationssekreterare och kulturchef för Folkparkernas riksorganisation, flyttade hon först till Umeå innan de 1962 permanent bosatte  sig i Stockholm. Rolf avled 2010.

 

Maj Britt Theorin anförtroddes allt tyngre politiska uppdrag. Hon började som nämndeman 1965, satt i Stockholms stadsfullmäktige 1966-1970, var riksdagsledamot 1971-1995 och avslutade som motståndare till svenskt EU-medlemskap  sin politiska bana som ledamot av Europaparlamentet 1995-2004. Som ledamot i 1974 års försvarsutredning  tog hon ställning mot ett nytt svenskt  militärt jaktflygplan efter Viggen, förespråkade minskade försvarskostnader, en kraftig begränsning av vapenexporten och omställning från militär till civil produktion.

 

Vid Olof Palmes återkomst som statsminister 1982 utnämndes Theorin till nedrustningsambassadör och ordförande i svenska nedrustningsdelegationen, ett uppdrag som hon innehade till regeringsskiftet 1991. I den rollen efterträdde hon de världskända  kvinnliga nedrustningsprofilerna Alva Myrdal och Inga Thorsson.

 

Theorin ledde FNs expertkommitté om kärnvapen, FN-studien om militära resurser och miljön och blev senare ordförande i FNs kommitté för Gender och Peace. 1995 blev hon ledamot i Canberra Commission for Elimination of Nuclear Weapons som förordade avskaffande av alla kärnvapen, och fortsatte fram till sin död att kräva att Sverige skulle ansluta sig till FNs avtal om kärnvapenförbud, TPNW, som svenska folket, men inte en majoritet av riksdagens ledamöter stöder.

 

Inom svenska och internationella fredsrörelsen verkade hon i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Arbetarrörelsens fredsforum, som ordförande för världens äldsta internationella fredsorganisation, Internationella fredsbyrån, IPB och hon initierade nätverket Kvinnliga parlamentariker för fred. Hon agiterade ständigt med stor energi  och medryckande karisma på möten runt om i Sverige och världen för kärnvapennedrustning,  Olof Palmes vision om gemensam säkerhet och kvinnors deltagande i  konfliktförebyggande arbete utifrån FNs säkerhetsråds resolution 1325.

 

Under senare år skrev hon och uttalade sig kritiskt mot slopandet av värnpliktsförsvaret, svenska truppinsatsen i Afghanistan och närmandet till Nato.

 

Theorin var länge ordförande för Kulturarbetarnas  socialdemokratiska förening i Stockholm och kämpade för jämställdhet, feminism, socialdemokratisk rättvise- och välfärdspolitik. Som  stridbar person väckte hon stor respekt, men uppfattades  ingalunda som okontroversiell med sina tydliga ställningstaganden.

 

Sverige, socialdemokratin, fredsrörelsen och kvinnorörelsen har i och med Maj Britt Theorins borgång förlorat en ledande förgrundsgestalt. Hennes minne kommer att bevaras med tacksamhet lång tid in i framtiden.

 

Stellan Andersson, tidigare arkivarie vid Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek, som ordnat Theorins arkiv.

Gunnar Lassinantti, tidigare huvudsekreterare i Arbetarrörelsens Fredsforum och ansvarig för programmen fred, nedrustning och säkerhetspolitik på Olof Palmes Internationella Center.

Tomas Magnusson, tidigare ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Internationella fredsbyrån, IPB.

Pierre Schori, tidigare statsråd och FN-ambassadör.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE