Huvudnyheter

20.6.2023 12:40 ・ Uppdaterad: 20.6.2023 12:40

Malin Vesterbacks budskap är att alla ska känna sig välkomna

Topi Lappalainen
Malin Vesterback i Vasa den 17 juni 2023.

Malin Vesterback har blivit vald till ordförande för Malax socialdemokrater. ABL träffade henne i Vasa i samband med Pride.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Det är ganska färskt, säger Vesterback om ordförandeskapet i partiavdelningen.

– Jag har väl nog hunnit smälta det. Jag har vetat om det att det skulle behövas nytt ledarskap. Dåvarande ordföranden ville absolut inte fortsätta och det har jag vetat om länge, det var ingen hemlighet. Jag är föreningens färskaste medlem och jag har av naturliga skäl aldrig förväntat mig att jag skulle gå upp till toppen direkt, kommenterar Vesterback. Enligt henne ville alla ha något nytt.

– När hela rummet sitter och kollar på dig att ”kan du ställa upp”, då gör man det.

Malax socialdemokrater är en partiavdelning som är känd för den starka kandidatrekryteringen inför kommunalval.

– Det är inte så att jag kan ta det här lätt. Jag får inte vara sämre. Nu gör jag så här att jag tar en sak i taget, konstaterar Vesterback.

– Först när jag tänkte på lokalpolitik, blev jag nästan rädd att jag vet för lite och jag känner för lite folk.

Efter att ha tagit emot uppdraget börjar Vesterback se en väg framåt.

– Jag ska nysta ihop det här. Först tar vi sommarlov och sedan vill jag lite styra upp i föreningen och kolla att medlemsregistret är i skick, sådana grundläggande saker och sedan börjar vi jobba på någon sorts vision och så småningom inför kommunalvalet.

Det finns mycket på gång i Malax.

– Vindkraften kan vara en splittrande fråga. Det är någonting som alla tycker är jobbigt. Jag tycker själv att jag är väldigt kluven i frågan så vad skulle inte alla andra vara, säger Vesterback.

– Det behövs och samtidigt tar det ont i hjärtat, det är ju invasivt på landsbygden, man kommer inte ifrån det, det är svåra frågor. Vi gör också saker som är bra och som jag hoppas att vi kan lyfta fram mera, så att vi som förening skulle synas mera. Jag tar på mig att vara ansiktet utåt, lovar Vesterback.

Kommunikation är hennes starka sida och där tror hon att hon kan bidra konkret. När det gäller substansfrågorna, litar hon på att få stöd av de medlemmar som har varit med längre.

– Jag organiserar och jag tror att jag har en styrka i det att jag inte har så mycket politiskt bagage och dessutom är jag inflyttad i Malax. Jag känner bra till Malax men ur en inflyttads perspektiv.

Enligt Vesterback är alla så nära varandra och hon har större handlingsutrymme som inflyttad.

– Jag vill se mig själv som en sorts diplomat.

När det gäller Pride var Vesterback ny i sammanhanget.

– Det är första gången som jag är på plats för att avsiktligen komma till Pride. Jag känner att jag representerar min by Övermalax för att vår flagga på ungdomsföreningens tak fick inte vara kvar. Den har tagits ner och det är helt bedrövligt, säger Vesterback.

– Jag tänker bara på de HBTQ+-personer som kanske inte ens ännu vet att de är men har någon känsla av det, unga, också de som är hos oss.

Vesterback vill inte att HBTQ+-personer skulle känna att budskapet till dem är ”stick härifrån” eller att de inte vill bo kvar.

– Det är en person antagligen som har gjort det som inte representerar vad vår by tycker och tänker även om inte någon har kanske heller sagt så mycket om det. Tyvärr är det någon sådan kraft i vår by som har tagit ner flaggan. Också Anna Caldéns skylt togs ner inför valet och då hämtade jag nya skyltar. Jag tänkte att det var en engångsföreteelse men vi får se.

– Jag vill vara här och uttryckligen säga att alla är välkomna i Övermalax och vi jobbar på de här frågorna, säger Vesterback om Pride.

Prideparaden i Vasa den 17 juni 2023. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU