Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Marin: Valmiuslain pykälien 106 ja 107 käyttö selvitetään vielä kertaalleen

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Pääministeri Sanna Marin (sd.).

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä, että valmiuslain pykäliä 106 ja 107 ei sovelleta miltään osin ennen selvyyttä niiden käytön edellytyksistä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Asia selvitetään oikeudellisesti vielä kertaalleen, Marin toteaa.

Valtioneuvosto totesi tänään yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsevat poikkeusolot valmiuslain 3. pykälän 5. momentin mukaisesti eli vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaavan hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin perusteella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään myös, että valmiuslaista otetaan käyttöön ”soveltuvilta osin” pykälät 106 ja 107. Niihin ei kuitenkaan tehdä käyttöönottoasetuksia, jota kautta asia etenisi automaattisesti eduskunnan pöydälle.

Asia on herättänyt tuoreeltaan keskustelua niin somessa kuin mediassa.

– Valtioneuvoston päätös valmiuslain 106 §:n ja 107 §:n käyttöönotosta ilman asetuksen antamista on lainvastainen, ja siksi myös valtioneuvoston päätös ottaa valmiuslaki sovellettavaksi on kokonaisuudessaan lainvastainen, Britannian tiedeakatemian oikeustieteen tutkimusprofessori Martin Scheinin sanoi Helsingin Sanomille.

Scheininin mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnalla ei ole nyt eteen tulleessa tilanteessa toimivaltaa eikä edes käytännön edellytyksiä arvioida valmiuslaissa tarkoitettujen poikkeusolojen käsillä oloa.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kuitenkin muistutti Demokraatille, että ravintoloitten sulkua koskevissa säätämisjärjestyperusteluissa kuvataan myös poikkeusolotematikkaa. Sitä kautta valiokunta pääsee käsiksi myös poikkeusolojen toteamiseen, jota esityksessä selostetaan. Eikä myöskään voida sulkea pois sitä, että ihan lähiaikoina tulee käyttöönottoasetuksia, jos tilanne näyttää siltä, mitä se on, Tuomas Pöysti sanoi.

Valmiuslain pykälässä 106 säädetään valtionhallinnon viestinnän johtamisesta poikkeusoloissa ja myös viestinnän sisältöä koskevasta määräysvallasta. Valmiuslain 107 pykälässä taas säädetään erimielisyyden ratkaisemisesta siitä, mille viranomaiselle jonkin asian käsittely kuuluu.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kiistänyt Iltalehdelle tiedon, jonka mukaan hallituksen päätös keskittää koronaviestintä Marinin johtamalle valtioneuvoston kanslialle johtuu epäluottamuksesta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tähän asti johtamaa koronaviestintää kohtaan.

– Valtioneuvoston kanslian viestinnän vahvistamisessa ei ole kyse epäluottamuksesta ministeriöitä, virastoja tai muita tahoja kohtaan. Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että valtionhallinnon viestintä olisi koordinoitua ja kansalaisten suuntaan mahdollisimman selkeää, pääministeri Marin sanoo Iltalehdelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE