Nyheter

Marin talade om socialdemokratins grundläggande värderingar i avskedstalet inför partikongressen

Anna-Liisa Blomberg
SDP:s avgående partiordförande Sanna Marin.

SDP:s avgående partiordförande Sanna Marin höll sitt avskedstal som partiordförande på SDP:s 47:e partikongress i Jyväskylä.

ABL

 

 

Marin inledde talet med att önska åhörarna och partikongressdelegaterna välkomna till kongressen i Jyväskylä.

– Vi samlas här i Jyväskylä under en exceptionell tid – i en värld som är mycket annorlunda än när vi sist möttes.

I avskedstalet som partiordförande nämnde Marin att grunden för den föregående regeringens linje hade lagts på SDP:s partikongress. Hon efterlyste en hållbar politisk linje även för de kommande perioderna.

Marin påminde om de kriser som hon hade tacklat som statsminister, coronaviruspandemin och kriget i Ukraina. Hon betecknade den nuvarande tidpunkten som en brytningstid i det internationella politiska systemet när det gäller marknader, demokrati, yttrandefrihet och värderingar.

När det gäller det socialdemokratiska innehållet i den förda politiken under den föregående regeringsperioden, listade Marin arbetsliv och sysselsättning, forskning och utbildning, social- och hälsovård, en rättvis ekonomisk politik, stöd åt de som är i en sårbar situation, säkerhet, klimat och miljö.

– Inom alla dessa politikens områden förnyade vi socialdemokrater Finland i en mer mänsklig och jämlik riktning, konstaterade Marin.

SDP:s avgående partiordförande påminde om den rekordhöga sysselsättningsnivån, familjeledighetsreformen, avvecklandet av aktiveringsmodellen och många andra åtgärder.

– I stället för en kortsiktig nedskärningspolitik gjorde vi betydande satsningar och reformer inom utbildning och forskning. Förlängd läroplikt och det avgiftsfria andra stadiet är något vi socialdemokrater kan vara stolta över.

Bland övriga åtgärder nämnde hon återställandet av den subjektiva rätten till dagvård och den långsiktiga strategin inom forskning, utveckling och innovationer, där Finlands mål är satsningar som når upp till på fyra procent av landets bnp år 2030.

– Socialdemokraterna genomförde den historiska vårdreformen som möjliggör en jämlikare och mer integrerad service i hela landet. En miljon finländare fick lägre klientavgifter inom social- och hälsovården.

Vidare nämnde hon bland annat personaldimensioneringen inom äldrevården och en ny abortlag.

– I kristider förverkligade vi en kontracyklisk finanspolitik. Med hjälp av den tryggade vi att människor klarade sig över det värsta. Vi minskade skattebördan för låg- och medelinkomsttagare och höjde de lägsta pensionerna.

Marin lyfte fram även förbättringar inom grundtryggheten och studiepenningen. Hon påpekade vad regeringen hade gjort för att åstadkomma en tätare skattebas med hjälp av lagändringar som motarbetar skattesmitning.

– Socialdemokraterna förde en politik som motsvarade våra egna värderingar. Vi förbättrade systematiskt situationen för minoriteter och utsatta, underströk Marin.

Som exempel på vilka värderingar SDP under hennes ledarskap har stått för nämnde hon den nya sexuallagstiftningen, strategin för mental hälsa, den nya translagen och funktionshinderlagen.

Marin betonade att antalet poliser hade ökats planenligt och taxilagen hade genomgått en serie förbättringar. Hon lyfte fram även vad hennes regering hade gjort för att bekämpa klimatförändringen och naturförlusten samt främja djurens rättigheter.

– För SDP är det viktigt att den gröna omställningen genomförs rättvist så att alla är med.

Resultatet i riksdagsvalet betecknade Marin som fint. SDP hade trots allt fått över 600 000 röster och det hade gått tjugo år sedan så många hade röstat på partiet. Det politiska linjearbetet ser hon som ett livsvillkor för partiets framtid.

– Värderingarna styr vår verksamhet speciellt då när vi får framför oss beslut och val som ingen vill fatta.

Enligt Marin gäller det också i kristider att grunda de politiska besluten i socialdemokratins grundläggande värderingar såsom frihet, solidaritet, jämlikhet och jämställdhet. Hon påminde om coronaviruspandemin och de spår pandemin lämnade hos barn och unga, till exempel problemen med mental hälsa.

När det gäller kriget i Ukraina, påpekade Marin att det blev omöjligt att fortsätta samarbetet med Ryssland så som de bilaterala relationerna hade varit förr.

Vi fattade det historiska beslutet om att ansöka om medlemskap i Nato för att garantera Finlands säkerhet under alla omständigheter.

Marin påminde om hur Finland hade fördömt Rysslands anfallskrig och stött Ukraina. Hon tackade alla finländare för samstämmigheten när det gäller stödet till Ukraina. Hon talade om behovet av att ställa Rysslands företrädare till svars för anfallskriget och påminde om att Ukraina behöver hopp gällande landets återuppbyggnad och europeiska framtid.

Marin ville dessutom lyfta fram de sårbarheter kriserna hade påvisat i våra samhällen. Hon påminde om energikrisen och vad kriget i Ukraina har inneburit för spannmålsleveranserna globalt sätt.

Även desinformation, fake news, manipulation och hatprat var sådant som Marin tog upp på tal om sårbarheter.

Marin påminde om att fred, demokrati och yttrandefrihet ingalunda har spridit sig så som många trodde efter det kalla krigets slut.

Vi måste inse att vi lever i en värld där dessa värderingar och fenomen måste aktivt främjas, försvaras och odlas. Vi måste välja odelbart människovärde, rättsstat samt mediernas och medborgarnas frihet.

Marin påminde om att det som är rätt är inte något man kan finna i marginaler av definitioner av ord eller från outsourcade undersökningar. Hon underströk att politiska beslut är val.

– Det är ett val att ge makt åt dem som inte anser att varje människa har lika värde och samma rättigheter, betonade Marin.

Det är ett val att ta inkomster från dem som inte har och ge åt dem som har. Och det är ett val att göra det så att man gömmer sig bakom oundviklighetens rygg.

Marin underströk mycket starkt ideologins och värderingarnas betydelse.

Friheten får inte enbart vara de starkas frihet. Individens plikt är att fungera enligt samhällets demokratiska spelregler utan att såra andra medlemmar av gemenskapen och med respekt för människovärdet, sade Marin.

I ett solidariskt samhälle förverkligas jämvikten mellan rättigheter, plikter och lika möjligheter. Socialdemokratins uppgift är att bygga ett samhälle där man systematist nedmonterar maktstrukturer, fördomar och begränsande praktiker vilka förhindrar oss från att uppnå jämställdheten. Låt oss samtala om socialdemokratin och dess framtid samtidigt som vi försvarar våra värderingar.

Marin påminde om presidentvalet 2024 och att hon har bett Jutta Urpilainen att ställa upp som SDP:s kandidat. I presidentvalet ser hon en möjlighet att föra diskussion om värderingar och förnya diskursen kring utrikespolitiken och en möjlighet att arbeta för att landet får en socialdemokratisk president.

Marin tackade för alla de år som hon har varit med i partiledningen, inklusive de tre senaste åren som partiordförande.

Bästa kamrater, här på SDP:s partikongress förändrar man världen. Därför är vi här. Varenda en av oss.

Samtidigt som hon tackade hela partifältet och alla partiets företrädare, ville hon speciellt tacka den avgående partisekreteraren Antton Rönnholm.

Politik är lagarbete. Ingen klarar sig ensam här och ingen är ensam. Det här arbetet gör man tillsammans.

Marin var nöjd med medlemsomröstningen som hade ordnats för att utse hennes efterträdare. Sedan menade hon att det gäller att stå bakom den nya partiledningen som ett lag.

– För mig själv börjar nu ett nytt kapitel i livet. Ibland måste man ge upp det gamla för att få rum med någonting nytt. Men jag försvinner ingenstans, utan jag träder tillbaka som en i raden tillsammans med er, konstaterade Marin.

Till sist tackade hon alla socialdemokrater som har kommit till partikongressen för att försäkra sig om att socialdemokratin förblir en stark och modig rörelse som följer tiden och arbetar för sina värderingar.

Den avgående partisekreteraren Antton Rönnholm avtackas av den avgående partiordföranden Sanna Marin. (Foto: Jonatan Wikström)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE