Nyheter

Martin Nybom: “Lagar och tolkningar klubbas igenom i hiskelig fart”

Topi Lappalainen
Martin Nybom valdes i Jakobstad till styrelsens ersättare för perioden 2024–2025, en roll som han har även i den avgående distriktsstyrelsen.

Måttet för hur bra ett samhälle är baseras på hur de sämst ställda mår.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Det är grunden för välfärdssamhället, anser Martin Nybom som representerade Karis-Billnäs socialdemokrater vid Finlands svenska socialdemokraters (FSD) kongress i Jakobstad.

Nybom jobbar som ledande sakkunnig inom Arbets- och näringstjänster med placering som ledande egencoach inom Raseborgs och Hangö kommunförsök.

Han är bosatt i Karis sedan 2017, men född i Ekenäs.

Sedan tre år tillbaka är han medlem av Karis-Billnäs socialdemokrater vars styrelse han tillhör. Orsaken till att han gick med i socialdemokraterna motiverar han så här.

– Inom kommunalpolitiken i Raseborgs stad röstade socialdemokraterna på ett sätt som jag kan omfatta.

Sedan år 2009 ingår de tidigare städerna Karis och Ekenäs samt några andra före detta självständiga kommuner i Raseborgs stad.

Nybom är medveten om att det förekommit en viss kritik inom Raseborg.

– Det finns de som säger att Raseborg är för Ekenäscentrerat.

Såtillvida ger Nybom kritikerna rätt i att Raseborgs stadshus geografiskt befinner sig i Ekenäs. Men i övrigt upplever han kritiken som missriktad.

Efter senaste riksdagsval förpassades Finlands socialdemokratiska parti SDP i opposition efter många år i regeringsställning. Martin Nybom hör till dem som anser att det nu finns alla möjligheter att bedriva en konstruktiv oppositionspolitik.

– Det är uppenbart att en del av de beslut som regeringen fattat inte baserats på sakkunskap. Åtminstone inte om avsikten är att bibehålla den nordiska välfärdsmodellen. Ett konkret exempel är arbetsmarknaden där regeringen försöker köra över fackföreningsrörelsen och driva igenom saker som inte minskar arbetslösheten. Ett resultat av detta blir att antalet marginaliserade kommer att öka i samhället.

– Regeringens planer att bland annat neka möjligheten till frivilliga studier med arbetslöshetsförmån är ett praktexempel på vilken politik man bedriver. Det betyder bland annat att det blir svårt för arbetslösa vuxna att byta bransch, säger Nybom.

Han pekar på hälso- och socialsektorn.

– Där finns ett stort behov av yrkeskunnig arbetskraft. Men nu planerar man att göra det ännu svårare för dem som vill byta arbete och studera för ett nytt yrke med avsikt att få jobb inom till exempel vårdbranschen.

Nybom anser att Sannfinländarna representerar en krass människosyn vilket även framkommit i deras val av ministrar.

– En minister ska vara klanderfri och inte ha oegentligheter i bagaget. Men i Finland visar vi tyvärr tolerans mot sådant som kräver nolltolerans. Det är dessutom uppenbart att den nuvarande regeringen vill rasera grunderna för välfärdssamhället.

Nybom varnar för ökad marginalisering av utsatta grupper vilket på lång sikt kommer att bli dyrt för samhället. Konsekvenserna av en dylik politik ser man i länder som USA där bland annat kriminalitet och ohälsa bland marginaliserade är stora.

God förvaltningspraxis tycks inte heller ligga i regeringens intresse, konstaterar Nybom.

Som exempel nämner han nya lagtolkningar som kommit från Arbets- och näringsministeriet vilka trädde i kraft från och med den 1 december.

– De kom inom ovanligt kort tid. Man får en känsla av att lagar och tolkningar klubbas igenom i hiskelig fart utan att man ger tid och rum för sakkunnigas konsekvensbedömningar.

– Om man verkligen vill öka sysselsättningen och minska social ohälsa så borde detta också synas i de lagar och föreskrifter man för fram. Bland annat genom att stifta lagar som stöder välfärden och förebyggande verksamhet. Inte bara för de privilegierade utan för hela befolkningen. Det vill säga åtgärder vilka gynnar hela samhället på lång sikt, säger Martin Nybom.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE