Internationellt

McCarthy avgår som kongressledamot vid årsskiftet

Tanya E. Flores/Wikimedia Commons
Kevin McCarthy 2021.

Republikanen Kevin McCarthy har meddelat att han kommer att avgå som kongressledamot vid årsskiftet.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

När McCarthy blev avsatt som representanthusets talman i oktober, lovade han att sitta kvar i representanthuset fram till mandatperiodens slut i januari 2025 och påstod att han står till förfogande när det gäller omval i november 2024. Det sade han för att tysta ned ryktena om att han redan då övervägde på fullt allvar att lämna representanthuset med detsamma.

Republikanernas knappa majoritet i representanthuset minskade med en ledamot förra veckan när representanthuset röstade för att utesluta George Santos som är misstänkt för 23 fall av bedrägeri och brott mot kampanjlagarna i USA. Santos anklagas att ha använt kampanjmedel till att betala hyror, köpa designkläder, spela på casino, köpa material på Onlyfans och till att fylla sina läppar med botox.

Santos representerade delstaten New Yorks tredje kongressdistrikt som omfattar delar av Long Islands nordkust och som har de i genomsnitt mest förmögna väljarna i hela delstaten. I hela USA har valkretsen de fjärde mest förmögna väljarna. Santos var på det sättet mycket viktig för den republikanska majoriteten att han hade tagit mandatet från demokraterna i mellanårsvalet 2022 när den sittande ledamoten inte ställde upp för omval. Det finns inga garantier på att Santos efterträdare kommer att vara en republikan.

Kevin McCarthy representerar Kaliforniens 20:e kongressdistrikt som har den starkaste republikanska majoriteten i hela delstaten. Det återstår att se hur mycket av majoriteten beror på McCarthys personliga popularitet, men det är högst sannolikt att även hans efterträdare kommer att komma från Republikanska partiet. McCarthy är född och uppvuxen i Bakersfield norr om Los Angeles. Staden hör delvis till hans valkrets som så småningom ska välja en ny ledamot. Även delar av Fresno ingår i valkretsen och det är dit McCarthy meddelade att han har flyttat efter att han blev avsatt som talman.

Till representanthuset valdes McCarthy för första gången i mellanårsvalet 2006. I januari 2023 valdes han till talman och i oktober 2023 avsattes han och efterträddes av Mike Johnson.

Devin Nunes får Frihetsmedaljen av president Trump den 4 januari 2021. (Foto: Vita huset/Wikimedia Commons)

Den mest ryktbara av tänkbara republikanska kandidater i Kalifornien när det gäller att behålla McCarthys mandat är Devin Nunes. Han är vd för Truth Social som Donald Trump grundade när han blev avstängd av Twitter som nuförtiden heter X. Det ansers dock relativt osannolikt att Nunes som var kongressledamot i 18 år skulle önska sig att komma tillbaka till representanthuset, också om Truth Social inte anses ha särskilt lovande framtidsutsikter på lång sikt. Det är mer sannolikt att partiet får nöja sig med att nominera någon som representerar Bakersfield med omnejd i någondera kammaren av Kaliforniens lagstiftande församling. I likhet med Nunes uppfattas Shannon Grove som sitter i delstatens senat som en pålitlig anhängare av Trump. Om ingen aktiv republikan med en tillräckligt hög profil intresserar sig för McCarthys mandat, är Connie Conway en tänkbar tillfällig lösning. Hon vann fyllnadsvalet 2022 när Nunes avgick från representanthuset men kandiderade inte till en full mandatperiod utan valde att pensionera sig från politiken.

McCarthy måste avgå först innan processen med fyllnadsval sätts igång i Kalifornien.

Fyllnadsvalet i delstaten New York som gäller George Santos mandat kommer att hållas den 13 februari. Republikanerna har inte ännu nominerat sin kandidat, men ett tänkbart namn är Mike Sapraicone som är en pensionerad polis som har grundat ett säkerhetsbolag. Han hade redan tidigare meddelat att han vill “återställa ärligheten” till kongressen och hade hunnit samla in en del pengar med syfte att utmana Santos i primärvalet inför kongressvalet 2024. Demokraterna har inte heller nominerat någon men det är högst sannolikt att den före detta kongressledamoten Tom Suozzi kommer att nomineras. Han var Santos företrädare men ställde inte upp till omval i november 2022.

Tom Suozzi 2017. Den före detta kongressledamoten anses ha den bästa chansen att vinna tillbaka George Santos mandat i delstaten New York. (Foto: Wikimedia Commons)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE