Internationellt

Mike Johnson valdes till representanthusets talman i USA

Foto: Dawit Tibebu/Pixabay
Capitoliumbyggnaden i Washington.

Högerrepublikanen Mike Johnson, 51, från nordvästra Louisiana, har valts till talman i USA:s representanthus. Han lyckades med konststycket att ena republikanerna trots att majoriteten i gruppen hade ursprungligen föredragit en annan kandidat. Johnson besegrade demokraten Hakeem Jeffries med rösterna 220 mot 209 i den avgörande fjärde omröstningen inför hela representanthuset. Av republikanerna var en enda frånvarande och de övriga av dem röstade på Johnson.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Bara några timmar efter att Tom Emmer, 62, från Minnesota utsågs till talmanskandidat blev det klart att högerfalangen inom partiet inte skulle respektera gruppbeslutet. Emmer hade besegrat Johnson i den republikanska gruppens omröstning med rösterna 117 mot 97.

Efter att Emmer hade dragit sig ur var det klart att Johnson skulle trots allt få sin chans. Till skillnad från Jim Jordan före honom som hade fått nomineringen på ett mycket liknande sätt visade sig Johnson helt enkelt vara en skickligare diplomat.

Det var de centristiska och moderata republikanerna som gav vika. De hade varit tongivande när en grupp republikanska rebeller blockerade Jordans väg till talmansposten i tre successiva omröstningar. Antagligen var det oförenligt med deras moderata politik att låta republikanernas interna kris förhindra representanthuset från att fungera. Att förlänga krisen och skapa kaos har hela tiden varit högerfalangens strategi och inget de mer centristiska republikanerna egentligen förstår sig på.

Högerfalangens utmattningsstrategi bar således frukt och Mike Johnson är talman. Den största skillnaden mellan honom och Jim Jordan är att fast Johnson i det stora hela är lika högerradikal, är han stilmässigt mindre provokativ och frän.

En viktig skillnad mellan Mike Johnson och de moderata republikanernas favorit Tom Emmer är att Johnson inte har ändrat sina ställningstaganden i lika hög grad. Det var svårt för de värdekonservativa att smälta att Emmer har kommit fram till att acceptera samkönade äktenskap. Johnson har aldrig modererat sitt motstånd mot de sexuella minoriteternas rättigheter och var därför acceptabel för kulturkrigarna inom partiet. Trots att hans linje är hård och kompromisslös, har han ändå inte uppfattats som en provokativ hatpratare.

Sedan om man jämför Mike Johnson med Steve Scalise har det inte kommit fram uppgifter om Johnson att han skulle ha försökt appellera till Ku Klux Klan-väljare i Louisiana, vilket Scalise gjorde för länge sedan som ung delstatspolitiker. Tvärtom fördömde Johnson offentligt rasismen efter kravallerna i Charlottesville 2017 där många extremhögergrupper var inblandade.

Medan Johnson var acceptabel för republikanerna, är han inte en särskilt förtroendeväckande person ur Demokratiska partiets perspektiv.

Johnson har varit en såpass central figur i spridandet av Donald Trumps lögner och konspirationsteorier om presidentvalet 2020 att talmansvalets utfall kan betraktas som en seger för Trump och hans falang.

Representanthuset har aldrig någonsin förr haft en talman från Louisiana. Delstaten har nu två av de tyngsta positionerna i representanthuset i och med att även republikanernas majoritetsledare Steve Scalise kommer från samma delstat.

Mike Johnson. (Foto: Wikimedia Commons)

Johnson har utbildat sig till jurist vid Louisiana State University i delstatens huvudstad Baton Rouge. Han har grundat Freedom Guard, en organisation som ger rättshjälp åt kristna aktivister. Organisationen har framför allt profilerat sig som en resurs för aktivister som vägrar att följa lagstiftningen gällande samkönade äktenskap.

I Louisiana är det möjligt att ingå ett äktenskap på striktare villkor, covenant marriage, så att man inte får skilsmässa om man inte kan bevisa att den ena parten har varit otrogen eller gjort sig skyldig till ett brott. Med hustrun Kelly har sydstatsbaptisten Mike Johnson ett sådant äktenskapsavtal och han har också förespråkat den striktare formen av äktenskap åt andra. Tre delstater i USA möjliggör äktenskap på striktare villkor om ett par så önskar, nämligen Arizona, Arkansas och Louisiana, men det har inte varit särskilt populärt utom i vissa religiösa kretsar.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE