Politiikka
19.6.2016 15:18 ・ Päivitetty: 19.6.2016 15:18
“Mennään askel askeleelta eteenpäin” – Niinistö kuvaili Ruotsi-yhteistyötä
Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on edennyt presidentti Sauli Niinistön mukaan nopeammin ja pidemmälle kuin muutama vuosi sitten osattiin aavistaa. Puheet puolustusliitosta ovat kuitenkin vähintään ennenaikaisia.
– Olen kuvannut tätä yhteistyötä siten, että mennään askel askeleelta eteenpäin ja katsotaan, miten niissä askelissa onnistutaan, Niinistö sanoi sunnuntaina Naantalissa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven rinnallaan.
– Ei aseteta tähtiä taivaalle tavoiteltavaksi vaan edetään realismin ja konkretian puitteissa, presidentti jatkoi.
Ensimmäisenä ulkomaisena valtiojohtajana Kultaranta-keskusteluihin osallistuva Löfven määritteli puolustusyhteistyön erittäin tärkeäksi mutta vain kansallista suunnittelua täydentäväksi.
– Yhteistyö Suomen kanssa ei muodosta puolustusliittoa, emmekä sellaiseen pyri, pääministeri linjasi.
Ruotsi oli näkyvässä osassa Suomen tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Sen mukaan tiivistynyttä puolustusyhteistyötä halutaan kehittää “ilman rajoitteita”
Tuoreen selonteon pohjalta Niinistöltä tivattiin, millaiset muutokset turvallisuustilanteessa antaisivat aihetta muuttaa Suomen kantaa Nato-jäsenyyden hakemiseen. Presidentin mukaan tilanteessa, jossa “turvallisuudentunteemme olennaisesti ja vakavasti heikkenisi”. Juuri nyt suoraa uhkaa Suomea kohtaan ei Niinistön mukaan kuitenkaan ole.
Lisää aiheesta
Löfven ei puolestaan suoraan vastannut kysymykseen, onko Nato-jäsenyys Ruotsin kannalta poissuljettu vaihtoehto. Ruotsin pääministeri toisti useaan otteeseen maansa pitävän kiinni “liittoutumattomuudesta”, joka on tuonut mukaansa vakautta lähialueella ja pitkän rauhan ajan Ruotsille.
Meillä on kovin tapana miettiä sitä, että mikä herättää Venäjällä ärtymystä.
Niinistö puolestaan kyseenalaisti käsityksen, että Suomen ja Ruotsin pitäisi – tai että ne voisivat – tehdä mahdollisen Nato-päätöksen yhdessä tai yhtä aikaa.
Presidentti Niinistön mukaan hän ei ole havainnut suomalaisten toimien aiheuttavan ärtymystä Venäjällä.
– Meillä on kovin tapana miettiä sitä, että mikä herättää Venäjällä ärtymystä – tai sen karhun. Minusta me vähän liikaakin näemme siinä suhteessa vaivaa, Niinistö muotoili.
Presidentin mukaan venäläiset kyllä sanovat, jos ovat eri mieltä, ja samoin voivat tehdä myös suomalaiset.
Keskustelut jatkuvat maanantaina istunnoilla, joissa käsitellään Itämeren alueen turvallisuustilannetta ja EU:n tulevaisuutta Britannian brexit-kansanäänestyksen aattona.
Neljättä kertaa järjestettäviin Kultaranta-keskusteluihin on kutsuttu noin sata osallistujaa yhteiskunnan eri aloilta Suomesta ja Ruotsista.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.