Politiikka
29.4.2019 07:18 ・ Päivitetty: 29.4.2019 07:19
Metsä Groupin Kemin jättihanke puhuttaa – Li Andersson vaatii arviota ilmastovaikutuksista: ”Ne pitäisi olla tiedossa, ennen kuin tehdään ratkaisevia päätöksiä”
Metsä Group tiedotti 26.4. aloittavansa hankesuunnittelun uuden biotuotetehtaan rakentamiseksi Kemiin.
Lisäksi uusi mäntysaha rakennettaisiin Raumalle.
Kemin tehtaasta on tulossa kuuma peruna hallitusneuvotteluihin.
Hallitustunnustelija, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa olevansa valmis hallituskaudellaan satsaamaan infrastruktuuriin tehdashankkeen tukemiseksi. Rinne kertoi uskovansa, että Suomen metsien hakkuutaso kestää uuden tehtaan tuoman kysynnän.
Vihreiden puheenjohtajalta Pekka Haavistolta Kemin hanke saa kiitosta työllisyysvaikutuksista. Hän penää kuitenkin tarkempia ilmastoselvityksiä. Demokraatti haastatteli Haaviston lauantaina.
”Silloin se tarkoittaa sitä että se on ristiriidassa Suomen ilmastotavoitteiden kanssa.”
Nyt Kemiin suunniteltua investointia kommentoi myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Hän toteaa Demokraatille, että Kemin investoinnista pitäisi tehdä kokonaisasrvio vaikutuksista Suomen ilmastotavoitteisin.
– Pitäisi saada asiantuntijoiden laatima kokonaisarvio, miten investointi vaikuttaisi hiilinielujen pienentymiseen ja onko nielun pienenemistä mahdollista kompensoida ja mitkä keinot tähän olisivat, Andersson sanoo.
– Tietoa pitäisi olla, jotta tiedämme, onko ylipäänsä mahdollista kompensoida. Muutoinkin tämänkaltaisten isojen investointien yhteydessä on syytä arvioida ilmastovaikutukset. Ne pitäisi olla tiedossa, ennen kuin tehdään ratkaisevia päätöksiä suuntaan tai toiseen vaikkapa liittyen liikenneinfraan.
Entä jos Kemin investointia ja siitä seuraavia päästöjä ei pystytä muilla tavoin kompensoimaan?
– Silloin se tarkoittaa sitä että se on ristiriidassa Suomen ilmastotavoitteiden kanssa. Ensisijaista olisi saada arvio, jonka pohjalta keskustelua käydään. Emme ole vasemmistoliitossa sen kummemmin linjanneet vielä.
”Ei enää varaa joustaa lähivuosina.”
Anderssonin mukaan ilmastotavoitteiden kanssa ei ole varaa enää joustaa lähivuosina.
– Pitää löytää keinot, joilla huolehditaan siitä, että kokonaisuus on sellainen, että Suomi huolehtii velvoitteistaan ja että päästään asetettuihin ilmastotavoitteisiin.
Vasemmistoliitto on linjannut ilmasto-ohjelmassaan, että hiilinielujen olisi ylitettävä päästöt jo 2030-luvun alussa. Andersson sanoo, että mikäli nielut Kemin hankkeen seurauksena pienenevät, tämä tavoite vaikeutuu.
Metsä Group arvioi (Yle), että Kemin jättimäinen biotuotetehdas ja Rauman uusi saha lisäisivät puunkäyttöä kuusi miljoonaa kuutiota. Jos kaikki puu hankittaisiin Suomesta, hakkuut nousisivat nykyisestä 76 miljoonasta kuutiosta 82 miljoonaan kuutioon.
Vasemmistoliiton ilmasto-ohjelmassa sanotaan, että ”Sipilän hallituksen tavoite lisätä metsien hakkuita jopa 80 miljoonaan kuutiometriin vuodessa on liian suuri lyhyellä aikavälillä”.
– 80 miljoonaa on määritelty puuntuotannollisesti kestäväksi. Silloin ollaan jopa puuntuotannollisten rajojen paikkeilla, Andersson toteaa Kemin hankkeesta.
Metsä Group julkaisi tiedot suurista investointisuunnitelmistaan juuri hallitusneuvottelujen alle. Ajoitukseen on kiinnitetty huomiota.
– Onhan se siinä mielessä hyvä, että sitten hallituspuolueet joutuvat ottamaan kantaa neuvotteluvaiheessa, Li Andersson sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.