Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Miapetra Kumpula-Natri: Kansallismielisten voittoa ei tullutkaan ja demariryhmä on tuplasti suurempi kuin vihreät

Kolumnit

Miapetra Kumpula-Natri

Kirjoittaja on EU-parlamentaarikko (sd.)

Vaalianalyysit eurovaaleista piti päivittää, kun kansallismielisten voittoa ei tullutkaan.

Miapetra Kumpula-Natri

Ei Suomessa eikä kokonaisuutena Euroopassa. Etukäteen puhuttiin, kuinka kasvava kansallismielisten ryhmä voisi rapauttaa parlamentin toimintakykyä. Yhteistyön rakentajien ja EU-myönteisten reilu enemmistö säilyi.

Meidän demariryhmä on edelleen vankasti parlamentin toiseksi suurin. Olemme vajaat kolmekymmentä paikkaa EPP:tä jäljessä, mutta tuplasti suurempi kuin vihreät ja puolet suurempi kuin keskustaryhmittymä Alde (kesk ja RKP). Sisäisiä muutoksia Eurooppaa myönteisesti rakentavien puolueiden kesken tapahtui. Alde kasvaa lähinnä Ranskan sisäisen muutoksen johdosta, kun Ranskan demariedustajien määrä putosi neljästätoista viiteen edustajaan ja Macronin listalta tuli 21 meppiä.

Vihreän parlamenttiryhmän lisäys oli vähän alle 20, josta suurin osa Saksasta. Uudesta vihreiden 69 edustajan ryhmästä peräti 22 eli kolmannes on saksalaisia. Aika hurjaa 28 maan unionissa.

Voin kuitenkin kokemuksesta kertoa, ettei muutos ole iso ja merkittävä parlamentin arjessa.

Paljon akateemisen analyysin tilaa on saanut fakta, etteivät suurimmat ryhmät kansanpuolueiden EPP (kok.) ja S&D (sd.) muodosta enää kaksistaan enemmistöä – ja tämä olisi uusi järisyttävä muutos. Voin kuitenkin kokemuksesta kertoa, ettei muutos ole iso ja merkittävä parlamentin arjessa. Yksikään puolue ei ole jatkossakaan vaa’ankieliasemassa. Ei Vihreät eikä keskiryhmien Alde, sillä enemmistö syntyy, kun suurimmat EPP, S&D ja jompikumpi Vihreät tai Alde, löytävät yhteisen sävelen.

Myöskään pienempiä ryhmiä ei kannata sivuuttaa.  Jo menneellä kaudella oikeistolainen EPP pystyttiin kaatamaan, vaikka se sai puolelleen konservatiivien ECR:n (ps.) ryhmän, kun S&D, GUE (vas.), Alde, vihreät ja osa EFDD:stä (yleensä lähinnä Italian 5 tähden liike) löysivät toisensa esimerkiksi ilmastokysymyksissä tai sosiaalisen Euroopan asioissa.

Lisää aiheesta

Tätä kirjoittaessa meppipaikkoja ei ole vahvistettu ja vaalien jälkeen tapahtuu aina myös pieniä siirtymisiä ryhmien välillä. Parlamentissa on myös parikymmentä meppiä, joilla ei ole itsestään selvää poliittista kotia. Ryhmien kokomäärät siis täsmentyvät vielä. Paljon jänniä enemmistöjä löytynee jatkossakin!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE