Politiikka
14.12.2016 15:13 ・ Päivitetty: 14.12.2016 15:13
Ministeri Lindström uskoo yhä Suomen malliin
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on kertonut pitävänsä liittokierrosta ensi syksynä todennäköisempänä kuin niin sanottua Suomen mallia.
Hänen mukaansa uuden työmarkkinamallin valmistelu ei ole edennyt toivotulla tavalla.
Suomen mallin soveltamista alettiin valmistella osana kilpailukykysopimusta.
Mallissa työntekijä- ja työnantajaliitot neuvottelisivat palkkaratkaisusta keskenään. Siinä tuettaisiin ”kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä, pitkäjänteisesti työllisyyttä, tuottavuuden kehitystä sekä julkisen talouden tasapainoa”.
Vientisektori olisi siis tärkeässä asemassa palkkanormin määrittelyssä.
STT:n mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei ota kantaa siihen, pitääkö neuvottelujärjestelmän ensi syksynä olla Suomen malli vai sovitaanko palkoista liittokierroksella.
– Kunhan se ajatus toteutuu, että meillä on vientivetoinen palkanmuodostuksen malli, joka määrittelee palkankorotusvaran. Se on ihan mahdollista myös liittokierroksella, se pitää vain pitää kaikkien mielessä, Orpo sanoi eilen STT:lle.
Lisää aiheesta
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää kiinni Suomen mallista.
Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) toteaa myös, että Suomen mallia kannattaa hakea ja että hän myös uskoo, että sitä yhä haetaan.
– Kyllä minä uskon siihen, että sellainen löytyy, mutta ei se mikään helppo rasti ole. Mutta minkälainen sisältö on, se on sitten toinen juttu, Lindström sanoi Demokraatille tänään keskiviikkona eduskunnassa.
– Totta kai sieltä on jo irtiottoja tullut ja tietysti tuo EK:n muuttunut rooli on sellainen asia, joka pitää ottaa huomioon, hän toteaa.
EK ei enää neuvottele keskitetyistä ratkaisuista.
Lindström painottaa, että asia on liittojen käsissä. Työministerin mukaan Suomen malli toisi lisää ennustettavuutta maamme talouteen.
– Tiedän, että se on haastavaa ja tiedän, että siellä on esimerkiksi varmaan julkisten alojen JHL:llä oma mielipide asiaan ja näillä muilla jotka eivät kuulu sitten näihin vientivetoisiin aloihin, mutta siitä huolimatta kannustan siihen, Lindström sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.