Politiikka

Ministeri Saarikko: Asiakasmaksujen osuutta sote-palveluissa ei aiota korottaa – maksujen suuruuteen saattaa kuitenkin tulla muutoksia eri palvelujen välillä

Lehtikuva / Jussi Nukari
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko puhui eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Asiakasmaksujen osuutta sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksesta ei aiota korottaa, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Saarikko arvioi, että asiakasmaksujen suuruuteen saattaa kuitenkin tulla muutoksia eri palvelujen välillä. Jatkossa siis yksi palvelu voi maksaa enemmän kuin nyt ja toinen palvelu taas vähemmän kuin nyt.

Lähiviikkoina hallitus on lähettämässä lausuntokierrokselle ehdotuksen siitä, miten ja minkä suuruisia asiakasmaksuja tulevaisuudessa peritään.

Saarikon mukaan suurin osa sote-palvelujen rahoituksesta tulee jatkossakin veroista ja asiakasmaksujen osuus rahoituksesta on vain murto-osa.

Hallituksen kaavailema uudistus on ollut keskiviikkona jälleen voimakkaasti esillä julkisuudessa, kun sote-lakien käsittely eduskunnassa alkoi railakkaalla lähetekeskustelulla. Esimerkiksi kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) esitti aikaisemmin, että asiakasmaksut poistettaisiin ja sote-uudistuksen myötä armahdetaan julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden laskujen vuoksi ulosotossa olevat.

– Ihmisten on saatava uusi alku, Taavitsainen sanoi.

Oppositio myös ilmaisi tänään voimakkaasti huolensa siitä, että hallituksen esitys ei tuo kaivattuja säästöjä sote-palveluista.

– Tämä hallituspuolueiden lehmänkauppa, maakuntahallinto, markkinamalli sekä se, että saa pysyä hallituksessa, on johtanut sellaiseen malliin, että rahat eivät riitä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi täysistuntosalissa.

– Rahat eivät riitä palveluiden tuottamiseen. Joudumme korottamaan veroja, asiakasmaksuja tai leikkaamaan palveluja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat