Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pidän hallituksen toimintaa suorastaan edesvastuuttomana” – Sote-valiokunnan sosialidemokraatit näkevät uudistuksessa lukuisia ongelmia

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sosialidemokraatit ovat huolissaan ihmisten välisten hyvinvointi- ja terveyserojen kasvusta hallituksen esittämässä markkinaehtoisessa sote-mallissa. Valiokuntaa puheenjohtaa kansanedustaja Krista Kiuru (sd.). Lisäksi valiokunnassa on sosialidemokraateista kansanedustajat Kristiina Salonen sekä Anneli Kiljunen.

– Sote-uudistuksen tulisi olla suuri tasa-arvoprojekti. Mutta onko hallituksen valinnanvapausmalli oikea väline tämän arvoprojektin edistämiseen, valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Krista Kiuru (sd) kysyy.

– Perusopetuslaissa todetaan, että opetusta ei saa lainkaan järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Hallituksen esittämässä soten markkinamallissa taas palveluita voidaan nimenomaan tuottaa taloudellisen voiton tavoittelemiseksi, eikä voitontavoittelua rajoiteta asianmukaisesti. Tällaisen markkinamallin arvioidaan lisäävän entisestään kustannuksia, eikä riittävää rahoitusta ja palvelulupauksia ole annettu. Seurauksena on joko palveluiden leikkaaminen tai maksujen nousu, Kiuru arvioi.

Hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus on ollut tänään jälleen voimakkaasti esillä julkisuudessa, kun sote-lakien käsittely eduskunnassa alkoi railakkaalla lähetekeskustelulla.

– Suurin osa asiantuntijoista on huolissaan erityisesti eriarvoisuuden kasvusta markkinamallin myötä. Esitettyjä muutostarpeita on paljon. Sekä asiantuntijat että päätöksentekijät ovat kuitenkin pitäneet soten eri vaiheissa juuri yhdenvertaisuutta ja erojen tasaamista keskeisenä, yhteisenä tavoitteena. Siksi hallituksen tulee antaa eduskunnalle työrauha ja mahdollisuus korjata epäkohdat, Krista Kiuru vielä summaa.

Sosiaalipalvelut jäämässä takaa-alalle uudistuksen yhteydessä.

Kristiina Salonen on huolissaan sosiaalipalveluiden jäämisestä takaa-alalle uudistuksen yhteydessä.

Lisää aiheesta

– Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on nykyiselläänkin saatavuuden osalta paljon puutteita, ja palautetta tulee myös ihmisten pompottelusta luukulta toiselle. Huolestuttavaa on se, että uusi malli ei tuo suoria hoitoketjuja eikä sosiaalipalveluita ole sote-keskuksissa, Salonen toteaa.

– Ensimmäisellä käynnillä sote-keskuksessa pitäisi pystyä arvioimaan ihmisen koko palveluntarve, tarjota oikea-aikaisesti ja laadukkaasti sosiaali- ja terveyspalvelut, jotta kustannuksia voidaan hallita kalliimmissa palveluissa. Esimerkiksi mielenterveyspalvelut pitäisi ehdottomasti löytyä jokaisesta sote-keskuksesta. Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

– Sote-uudistus pitää tehdä, se on selvä, mutta hallituksen välineet voivat johtaa paineeseen säästää palveluista tai nostaa maksuja, Salonen linjaa.

Valinnanvapaus voi osoittautua pettymykseksi.

Valiokunnan pitkäaikainen jäsen Anneli Kiljunen ei myöskään liputa hallituksen mallin puolesta.

– Ihmisen kannalta valinnanvapaus voi osoittautua pettymykseksi. Ei ole selvinnyt, miten hoitoon pääsy nopeutuu tai palvelu paranee, etenkin kun esitykseen sisältyy mittava säästötavoite. Sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet eivät ole uskottavalla tavalla toteutumassa, Kiljunen toteaa.

– Uusi aivan arvaamaton uhka on myös se, tulkitaanko julkisen palvelun saavan kiellettyä valtiontukea EU-oikeuden näkökulmasta. Korkein hallinto-oikeus suositteli yksiselitteisesti, että hallituksen sote-mallin toimivuus varmistetaan tekemällä siitä ilmoitus EU:lle, mutta hallitus pelaa uhkapeliä ja jättää tämän tekemättä. Koska notifiointia ei tehdä ennen eduskunnan päätöstä, riskinä on, että koko järjestelmä joudutaan purkamaan tulevaisuudessa. Pidän hallituksen toimintaa tältä osin suorastaan edesvastuuttomana, Kiljunen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE